назад

Відновне правосуддя для неповнолітніх

На сьогодні проблема скоєння правопорушень та злочинів неповнолітніми є досить гострою у нашому суспільстві. У зв’язку з цим в Україні реалізується проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Він впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ГО «Платформа прав людини».

Фахівчиня Катеринопільського бюро правової допомоги Антоніна Воскобійник спільно з завідуючою сектором обслуговування центральної публічної бібліотеки Наталією Фартух провели лекцію в Катеринопільському НВК № 2 для учнів восьмого класу на тему: «Відновне правосуддя для неповнолітніх».

Школярі дізналися про умови участі у Програмі, для кого і з якою метою вона застосовується, які наслідки має для правопорушника тощо.

Умовами за яких застосовується Програма відновного правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчинені злочину, є:

  • наявність потерпілої сторони – фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
  • згода неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

Переваги Програми полягають у можливості розглянути усі аспекти конфлікту та усунути його основні причини у мирний спосіб за участі кваліфікованого спеціаліста – медіатора. Вона дає можливість конфіденційно вирішити спір, отримати потерпілому відшкодування за завдану шкоду та усунути можливі негативні наслідки для неповнолітнього, зокрема, бути звільненим від кримінальної відповідальності.

Учасниками Програми відновного правосуддя є:

  • неповнолітня особа, яка скоїла вперше кримінальний проступок або нетяжкий злочин та погодилася взяти участь у Програмі з відновного правосуддя;
  • потерпіла сторона;
  • медіатор (посередник);
  • прокурор;
  • психолог.

Також приймати участь у Програмі можуть соціальні працівники,  представники органу пробації.

Фахівчиня бюро розповіла учням про алгоритм реалізації Програми: «Якщо обставини кримінального провадження відповідають всім чотирьом умовам, прокурор повідомляє неповнолітнього, його законного представника та потерпілого про можливість участі у Програмі та укладення угоди про її застосування. Між учасниками процесу проходить бесіда за участі медіатора, яка спрямована на мінімізацію негативних наслідків та максимальне задоволення інтересів обох сторін. У разі досягнення спільної згоди між неповнолітнім та потерпілою стороною укладається медіаційна угода та відшкодовується завдана шкода. За рішенням суду неповнолітній звільняється  від кримінальної відповідальності».

Школярі активно брали участь в розмові, цікавилися окремими аспектами реалізації Програми, уважно слухали приклади її застосування в області та в інших регіонах України. Вони зробили висновок, що відновне правосуддя є дійсно ефективним та його застосування дає позитивні результати для неповнолітньої особи.

Під час лекції розповсюджено буклети з правовою тематикою та наголошено що, правову консультацію можливо отримати за номером: 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів), а також звернувшись до місцевих центрів та бюро правової допомоги (контакти яких містяться на сайті системи БПД) або скориставшись мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога».