назад

Відновне правосуддя: мінімізувати ризики вчинення нових злочинів

Часто трапляється так, що в підлітковому віці виникає потреба здобути авторитет серед друзів, тим чи іншим способом проявивши свій характер і власне «я». Неповнолітні вчиняють правопорушення, особливо не замислюючись над наслідками. Кримінальне провадження, покарання, судимість. Але є відновне правосуддя – шанс виправити помилку і повернути до нормального життя.

Історій таких багато. 15-річний хлопець вирішив похизуватись перед друзями, викравши пляшку дорогого віскі у супермаркеті. Так він доводив одноліткам своє лідерство.

Ця необачна «витівка» могла б дорого коштували хлопцеві, якби не Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину. Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області було прийнято рішення про застосування цієї Програми до неповнолітнього, який є підозрюваним у вчиненні крадіжки (ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України) та видано доручення для проведення процедури медіації адвокату Руслані Кравчишин.

Для проведення медіації було залучено також психолога Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олену Очерклевич.

«Підліток відкритий і життєрадісний, динамічний у спілкуванні, має широкі соціальні контакти. Він не боїться критики, здатний швидко вирішувати практичні проблеми», – зазначила Олена Очерклевич.

Неповнолітній та потерпіла сторона підписали угоду, що передбачала відшкодування завданих збитків та ресоціалізаційну програму. Хлопець пройшов заняття з психологом на тему «Побудова позитивної життєвої перспективи».

Ця історія завершилася добре. Суд задоволив клопотання про закриття кримінального провадження (ст. 48 Кримінального кодексу України). Хлопця вдалося повернути з хибного шляху.

«Для мінімізації факторів формування протиправної поведінки дітей необхідно запровадити цілісну систему заходів. Це відновне правосуддя, соціально-виховні та реабілітаційні програми для неповнолітніх, адресні соціальні послуги тощо», – переконаний директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин.