назад
30.09.19

Відновне правосуддя на Донеччині: результати та перспективи

Донеччина є лідером у реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». На цей час є 44 пропозиції щодо участі у програмі. Укладено 11 медіаційних угод між потерпілими та неповнолітніми.

Пілотний проєкт з відновного правосуддя реалізується з березня цього року на базі системи з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Про його реалізацію йшлося під час круглого столу «Залучення органів місцевої влади до впровадження в громадах заходів направлених на розвиток особистості дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах, їх ресоціалізацію – як шлях подолання недоліків системи соціального захисту дітей в територіальних громадах Донецької області», що відбувся у Краматорську.

«Цей «пілот» є стратегічним для всієї країни. З березня цього року він реалізується у шести регіонах. 48 медіаційних угод між потерпілими та неповнолітніми – гарний результат. Адже це – врятовані долі дітей. Програму з відновного правосуддя для неповнолітніх треба поширювати на всю Україну», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Відновне правосуддя важливе не лише для потерпілих та правопорушників, але й для всього суспільства.

«Дитина могла бути жертвою середовища, і нам потрібен розуміти це. Ми не хочемо втратити цю дитину для суспільства. Сподіваємося, що з наступного року пілотний проєкт з відновного правосуддя стане національною програмою», – наголосила керівник програми захисту дітей Представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Наїра Аветісян.

Ресоціалізація, повернення дитини у суспільство набагато ефективніше, ніж покарання. У 70% випадках неповнолітній, який потрапив за грати на строк більше одного року, потрапляє у в’язницю повторно.

«Наша мета – можливость врегулювання всіх справ у досудовому порядку. Треба не дозволити дітям «адаптуватись» в місцях позбавлення волі», – зазначила прокурор відділу виконання функцій прокуратури щодо неповнолітніх, які потрапили у конфлікт із законом, управління ювенальної юстиції Генеральної прокуратури України Яна Томіліна.

Але є альтернативний шлях – примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, відновлення соціальних зв’язків з суспільством. Це і є відновне правосуддя.

«Іноді діти не розуміють, що обраний шлях є хибним та тягне за собою кримінальну відповідальність. Ми маємо дати другий шанс дітям», – переконана адвокат-медіатор Ольга Зарютіна.

І тут дуже важлива кроссекторальна співпраця між інституціями, які дотичні до сфери захисту дітей. Зокрема, соціальними службами, громадськими організаціями, правоохоронними органами та ін. І саме система БПД з її можливостями здатна забезпечити міжінституційну взаємодію.

Учасники круглого столу зазначили, що треба ширше залучати громади до ресоціалізації неповнолітніх. Адже ці діти живуть у громадах, і можуть приносити не проблеми, а користь. Наприклад, виконувати суспільно-корисну роботу, брати участь в організації громадських заходів тощо.

Йшлося також про необхідність та важливість роботи не тільки із самими неповнолітніми, але й з їхніми батьками та оточенням. Адже зрозуміло, що дитина може визнати провину та бути налаштованою на виправлення, але вона повертається до того ж середовища, яке, можливо, і спонукало її до правопорушення. Крім цього, учасники круглого столу говорили про профілактичну роботу з молоддю, адже ми всі знаємо, що проблемі легше запобігти, ніж потім її вирішувати.

Довідково. Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується на базі системи надання БПД у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Проект впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та ГО «Платформа прав людини».