назад

Відновне правосуддя: шлях до активного громадського життя

У минулому – крадіжка кросівок із магазину секонд-хенд. Зараз – волонтерство у громадській організації, яка допомагає молодим людям у скрутних обставинах. Життя хлопця змінилося завдяки участі у пілотному проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Пілотний проєкт з відновного правосуддя реалізується з березня цього року на базі системи з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.

Ця програма застосовується за чотирьох умов. Перша – наявність потерпілої сторони. Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості. Третя – визнання ним факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі. Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, його звільнять від кримінальної відповідальності і закриють кримінальне провадження. І далі, перегорнувши сторінку свого життя, дитина розпочинає все з чистого аркуша.

Саме так сталося з 17-річним Максимом (ім’я змінено). Хлопець з родиною переїхав з окупованої території на Харківщину. На новому місці налагодили життя. Хлопець навчається у технікумі. Має творчі здібності, захоплюється театральним мистецтвом. Займається спортом. Звичайний хлопець зі звичайної сім’ї.

Але потім сталася подія, яка могла перекреслити все життя Максима. У вітрині магазину секонд-хенд він побачив білі кросівки Adidas. Піддавшись спокусі, хлопець схопив взуття та кинувся з магазину додому.

Ось так, за кілька хвилин, світ Максима перевернувся. Тихий, «домашній» хлопець «потрапив» під ч. 1 ст. 186 Кримінального кодексу Україні – відкрите викрадення чужого майна (грабіж). Цей злочин карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

Можливість виправити помилку надала участь у пілотному проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях отримав від прокуратури заяву потерпілого та неповнолітнього про участь у програмі відновлення. Медіатором (посередником) у справі виступив адвокат, який співпрацює із системою БПД та пройшов навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі».

Максим цілком усвідомив свою провину, у своєму вчинку розкаявся. Успішно пройшов заходи, передбачені програмою ресоціалізації. Разом з представниками громадської організації хлопець відвідував родини, які опинилися у складних життєвих обставинах. Допомагав організовувати та проводити творчі акції у модульному містечку для внутрішньо переміщених осіб на Харківщині. Активне громадське життя хлопцю сподобалося. Після завершення програми ресоціалізації він висловив бажання й надалі брати участь у заходах громадської організації на волонтерських засадах.

Довідково. Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується на базі системи надання БПД у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Проект впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та ГО «Платформа прав людини».

 

Нагадуємо, що за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під’їзд, 3 поверх, праве крило, або до Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під’їзд, 3 поверх, ліве крило. Тел. (057) 341-65-71, (057) 341-65-72.

Місцезнаходження центрів і бюро правової допомоги Луганської та Харківської областей можна переглянути тут. https://kharkiv.legalaid.gov.ua/ua/c-centr

Єдиний телефонний номер системи правової допомоги 0 800 213 103.