назад
06.11.19

Відповідальне батьківство

5 листопада в приміщенні відділу «Жашківське бюро правової допомоги» головним спеціалістом Іриною Черей спільно з начальником Жашківського районного сектору Філії ДУ «Центр пробації» Максимом Піддубняком, з метою забезпечення обізнаності прав та обов’язків батьків та їх дітей, проведено інформаційно-роз’яснювальний захід.
Законодавство про охорону дитинства грунтується на Конституції України, Конвенції ООН про права дитини, міжнародних договорах, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, і складається з Закону України «Про охорону дитинства», а також інших нормативно-правових актів, що регулюють суспільні відносини у цій сфері.
Законом України  “Про охорону дитинства” визначено, що кожна дитина має право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них. Батьки або усиновлювачі несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини. Предметом турботи та основним обов’язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини. Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.
Держава гарантує всім дітям рівний доступ до безоплатної правової допомоги, необхідної для забезпечення захисту їхніх прав, на підставах та в порядку, встановлених законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги.
Громадян поінформовано щодо основних завдань бюро правової допомоги, переліку категорій осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу, порядку її отримання, можливості доступу до онлайн сервісів Міністерства юстиції України. Розповсюджено інформаційні буклети, які містять корисну інформацію стосовно прав батьків та їх дітей, зокрема, права на податкову знижку на навчання дитини, стягнення аліментів, отримання послуги “Муніципальна няня” та “Поїхати з дитиною за кордон – легко”.