назад

Відповідальність неповнолітніх за правопорушення

26 лютого з метою запобігання вчиненню правопорушень, працівником Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяною Жалобною, разом з адвокатом системи БПД Юрієм Побиванцем, проведено правовий урок для учнів 9-х класів Золотоніської ЗОШ № 3 на тему: «Цивільна, адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх».

Сьогодні актуальною є проблема зростання правопорушень серед неповнолітніх та молоді. Щороку кількість неповнолітніх злочинців зростає. До того ж, правопорушниками стають дедалі особи молодшого віку.

Серед підлітків є поширеною думка, що до повноліття за вчинені ними  правопорушення відповідають батьки. Це твердження є помилковим. Законодавством передбачено випадки відповідальності неповнолітніх з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів з 14 років.

Під час заходу учнів ознайомлено з особливостями цивільної відповідальності, видами кримінальних та адміністративних правопорушень, заходами впливу, які застосовуються до неповнолітніх осіб за вчинення адміністративного правопорушення  та  покарання за злочин.

Поінформовано про алгоритм дій у разі затримання працівниками поліції, роз’яснено норми чинного законодавства щодо заборони паління та вживання алкогольних напоїв у громадських місцях.

Адвокат системи БПД поділився власним досвідом роботи у сфері захисту прав неповнолітніх, навів приклади окремих резонансних справ та відповів на запитання, які турбували молодь.

Наприкінці заходу продемонстровано фрагмент документального фільму про життя підлітків, які опинилися за гратами, проведено його обговорення.

Розповсюджено буклети щодо їх прав та обов’язків, правової допомоги, яка гарантується державою та календарики з телефоном контакт-центру системи БПД: 0 800 213 103.