назад
05.11.19

Відповідальність неповнолітніх за вчинення злочинів

1 листопада з метою поглиблення правових знань та підвищення правової обізнаності школярів начальником Чигиринського бюро правої допомоги Іриною Поліщук спільно з лейтенантом поліції Віктором Дубовим проведено правопросвітницький захід для учнів 7-8 класів Чигиринської загальноосвітньої школи № 2 та № 3.
Переважна більшість підлітків вважає, що до їх повноліття за вчинене ними правопорушення відповідають батьки. Проте, це не так. Законодавством передбачена відповідальність неповнолітніх з 14 років.
Юридична відповідальність – це вид соціальної відповідальності, що полягає в застосуванні державою до правопорушника певних заходів примусу, передбачених санкціями правових норм. Виокремлюють цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність.
Цивільна відповідальність – це встановлені законом юридичні наслідки за невиконання або неналежне виконання особою обов’язків, зобов’язань, що пов’язані з порушенням цивільних прав другої сторони. Переважно цивільна відповідальність зводиться до компенсації завданих збитків і має майновий характер.
Особи віком до 14 років не відповідають за заподіяну шкоду. Згідно ст. 1178 ЦК України за заподіяну шкоду особами, які не досягли 14 років, несуть відповідальність їхні батьки, усиновлювачі, опікуни, навчальні, виховні та інші заклади.
Адміністративна відповідальність – це вид юридичної відповідальності, який застосовується до особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, яке полягає у протиправній, винній дії чи бездіяльністі, яка посягає на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законодавством передбачено адміністративну відповідальність.
Чинне законодавство передбачає, що кримінальній відповідальності та покаранню підлягають особи, яким до скоєння злочину виповнилось 16 років. Лише за деякі злочини, визначені законодавством, кримінальна відповідальність настає з 14 років.
Наприкінці заходу присутніх ознайомлено з правами неповнолітніх та повідомлено про механізм їх реалізації. Поширено інформаційні буклети: «Твої права – твій надійний захист. Правові орієнтири для кожної дитини».