назад

Відповідальність за порушення правил перевезення дітей

У багатьох країнах світу уже давно введено штрафи за порушення правил перевезення дітей в автомобілі. Так, у Австрії за неправильне перевезення дітей водія можуть оштрафувати на 35 євро, у Бельгії – на 50, а у Греції на – 350. 15 листопада 2019 року Президент України підписав Закон, яким встановлюється відповідальність за порушення правил перевезення дітей. Детально про нововведення розповів юрист Регіонального центру Олексій Рибалка у випуску «Правовий лікбез» на телеканалі «ATV».

Правилами дорожнього руху України визначено, що забороняється перевозити:

  • дітей, зріст яких менше 145 см або які не досягли 12-річного віку в транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дозволяють пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу;
  • дітей на сидінні мотоцикла або мопеда;
  • дітей до 16-річного віку – у кузові будь-якого вантажного автомобіля;
  • організовані групи дітей у темну пору доби.

За порушення правил перевезення дітей на водія буде накладатися штраф у розмірі 510 гривень. Повторне правопорушення, вчинене протягом року, карається штрафом у розмірі 850 гривень.

При цьому, обов’язок розглядати справи про адміністративні правопорушення щодо порушення правил перевезення дітей покладається на органи Національної поліції.

Правила щодо перевезення дітей поширюються у тому числі і на водіїв таксі.

«Замість висновку, наведу статистику Всесвітньої організації охорони здоров’я, відповідно до якої правильно установлене автокрісло зменшує ймовірність смерті немовляти у випадку ДТП на 70 %, а старшої дитини – на 54-80», – підсумував Олексій Рибалка.