назад

Відповідальність за вчинення домашнього насильства криміналізована

im578x383-nasilstvo zibВже більш року діє Закон України «Про протидію та запобігання домашньому насильству», який визначив категорій людей, щодо яких може чинитися таке насильство.  З січня 2019 року відповідальність за вчинення домашнього насильства була криміналізована.

Крім того, відносно кривдника може бути застосована низка обмежувальних заходів, а уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України застосовані спеціальні заходи протидії домашньому насильству, такі, як терміновий заборонний припис, що спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства.

Одним із інструментів впливу є реалізація програми для кривдників, які вчиняють домашнє насильство.

Програма для кривдника – це комплекс заходів, що формується на основі результатів оцінки ризиків та спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, у тому числі до виховання дітей, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків.67600961 2355736108013232 4054027365930500096 n

Програму для кривдника особа, яка вчиняє домашнє насильство, може відвідувати за власною ініціативою на добровільній основі. Законодавчо закріплена можливість добровільного проходження програми для кривдників є надзвичайно важливою, адже самостійне прийняття кривдником рішення про проходження програми свідчить про його усвідомлення проблеми і є першим кроком до її подолання.

Також кривдник може бути направлений на проходження програми судом на строк від трьох місяців до одного року.

Відповідальними за виконання програм для кривдників є місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування. Програмам передбачає проведення діагностування, у тому числі із залученням лікаря-психіатра, мотиваційного консультування, а також індивідуальних та групових занять не рідше ніж один раз на тиждень.

Виконання програм для кривдників забезпечуватимуть фахівці, які пройшли відповідне навчання, зокрема фахівці центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, інших закладів соціальної підтримки сімей, дітей і молоді, працівники громадських організацій.

У разі неявки кривдника для проходження програми або ухилення від її проходження без поважних причин відповідний орган місцевої влади протягом трьох днів повинен поінформувати про це уповноважений підрозділ органів Національної поліції для вжиття заходів.

Статтею 390Кримінального Кодексу України передбачена відповідальність за умисне невиконання обмежувальних заходів, передбачених статтею 91КК України або умисне невиконання обмежувальних приписів, або умисне ухилення від проходження програми для кривдників особою, щодо якої заходи застосовані судом, у вигляді арешту до 6 місяців або обмеження волі до 2-х років.

67468865 1479300172210048 748936477018161152 nПритягнення кривдника до відповідальності за не проходження програми для кривдників не звільняє його від обов’язку пройти таку програму.

Про ці та інші заходи запобігання та попередження домашнього насильства йшлося 05.08.2019 на засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань запобігання та протидії домашньому насильству, що відбулося у приміщенні co-working Взаємодія, в якій взяла участь директорка Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Бородіна.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).