назад

Відповіді на актуальні правові питання в умовах карантину звучали від юристів на Українському радіо:Суми

Щодня в умовах карантину у громадян виникає безліч запитань правового характеру. Юристи системи безоплатної правової допомоги тримають руку на пульсі, слідкують за змінами в законодавстві й надають доступні й прості розяснення громадянам. Так, юрист Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олексій Рибалка взяв участі у записі передачі на «Українському радіо:Суми» й надав відповіді на актуальні правові питання.

Зокрема юрист роз’яснив зміни до Закону України «Про споживче кредитування».

«Суть змін полягає в тому, що споживач, у разі прострочення виконання умов договору (несвоєчасне погашення відсотків або тіла) з 1 березня по 30 квітня 2020 року не буде притягуватися до відповідальності у вигляді штрафів або пені», –

пояснив Олексій Рибалка.

Також правник зазначив, що банкам або іншим кредитуванням заборонено збільшувати процентні ставки за користування кредитом у разі невиконання умов договору позичальником у період з 1 березня по 31 травня 2020 року, крім випадків, коли договором установлена змінювана процентна ставка.

Окрім цього юрист пояснив значення надзвичайної ситуації в Україні, зазначивши, що її запроваджують для того, щоб посилити координацію всіх служб, задіяних для протидії поширення коронавірусу. Під час надзвичайної ситуації влада, а передусім служби цивільного захисту працюватимуть посилено, у спеціальному режимі. Надзвичайна ситуація не передбачає втручання держави в управління приватними кампаніями чи обмеження прав та свобод українців.

Обговорили в студії й особливості надання житлових субсидій. Олексій Рибалка наголосив, що Постановою Кабінету Міністрів України заборонено припиняти надання житлових субсидій у випадках, передбачених Положенням про порядок призначення житлових субсидій»; передбачено призначити житлову субсидію громадянам, які були звільнені з роботи в період карантину і які зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні.

Також під час ефіру звернули увагу на деякі питання забезпечення трудових прав державних службовців, працівників державних органів, підприємств, установ та організацій на час встановлення карантину.