назад

Відтепер безоплатна правова допомога стане більш доступнішою для медиків та пацієнтів

7 листопада 2019 року у приміщенні  Української медичної стоматологічної академії відбулося урочисте підписання Меморандуму про співпрацю між Департаментом охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

 Документ своїми підписами закріпили директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий та директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації Віктор Лисак.

«Питання реформи охорони здоров’я постійно знаходиться у динамічному розвитку і викликає неабияку зацікавленість широкого загалу, тому необхідно розповідати громадянам про новації у сфері медицини. Крім того,  правова допомога необхідна як і медичним працівникам, так і пацієнтам», –  повідомив Віктор Лисак.

Реалізуючи Меморандум, сторони планують впровадження спільного проекту «Правове здоров’я», яким передбачено інформування мешканців області та районів щодо правового  захисту та ходу реалізації медичної реформи, можливості отримання безоплатної правової допомоги, щоб людина, яка має  проблемами зі здоров’ям, могла  проконсультуватись щодо правових питань в тому числі і в приміщеннях лікувальних закладів.

«У рамках Меморандуму ми плануємо зробити правову допомогу максимально зручною для громадян, зокрема шляхом збільшення точок доступу до безоплатної правової допомоги через  утворення та організацію роботи  дистанційних та мобільних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги у приміщеннях лікувальних закладів», – додав Олександр Черчатий.

Угодою про співпрацю також передбачається проведення спільних комунікативних заходів спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості працівників, відвідувачів та пацієнтів лікувальних закладів Полтавської області щодо захисту своїх прав, зокрема права на безоплатну правову допомогу;           розроблення та розповсюдження інформаційних матеріалів (плакатів, буклетів) щодо прав та соціальних гарантій, охорони здоров’я  для  мешканців Полтавської області.

Після укладення Меморандуму відбулася зустріч директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та фахівців системи БПД області  із студентами та викладачами Української медичної стоматологічної академії.

З вітальним словом до студентів  та викладачів звернулися доктор медичних наук, професор, перший проректор Української медичної стоматологічної академії Валентин Дворник.  

Захід пройшов у форматі відкритого діалогу, де студенти могли  поспілкуватися з представниками системи БПД області, дізнатися як вона функціонує, які послуги можна отримати звернувшись до її фахівців, хто має право на первинну та вторинну правову допомогу, які документи слід надати, щоб отримати таку допомогу.

Учасники зібрання дізналися про структуру системи безоплатної правової допомоги на Полтавщині. Не оминули поза увагою питання щодо правопросвітництва в регіоні та інформування громадян про їх права, обов’язки, зокрема і  під час виступів у ЗМІ. Студентам розповіли про форми цієї роботи, цільові аудиторії, тематику  комунікативних заходів та запросили залучитися до їх реалізації.