назад

Візит директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях на Донеччину

24 лютого 2020 року Павло Наливайко завітав на Донеччину з робочим візитом, який охопив багато напрямків та цілей

 

Спочатку відкрив семінар-практикум для працівників системи БПД на тему: «Захист прав ВПО: успішні кейси та проблемні питання», організований за підтримки партнера NRC – Norwegian Refugee Council.

«У Донецькій області найбільша кількість звернень ВПО, тому ми повинні постійно вдосконалювати наші навички та знання  задля надання якісної правової допомоги», зазначив Павло Наливайко

Вже об 11 в приміщенні Донецької обласної державної адміністрації презентував результати надання безоплатної правової допомоги у Донецькій області за 2019 рік та пріоритетні напрями роботи на поточний рік.

Так, за звітний період було надано безоплатну вторинну правову допомогу у  5 551 випадку для здійснення захисту у кримінальних провадженнях. До місцевих центрів Донецької області за безоплатною правовою допомогою звернулось понад 31  тисяча осіб. Найчастіше клієнти звертаються з питаннями, які стосуються сімейного, спадкового, земельного, житлового, трудового права та соціального забезпечення.

 

Протягом 2019 року було забезпечено безперервну перевірку актів надання БВПД та здійснено виплати адвокатам, які надають БВПД на суму понад 16 мільйонів гривень.

Окремо Павло Наливайко зазначив про  результати реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними  у вчиненні злочину» (пілотний проєкт). Донецька область є лідером за показниками серед інших пілотних регіонів. За час реалізації проєкту від Прокуратури надійшло 24 заяви про участь у пілотному проєкті. За результатами участі, 17  неповнолітніх пройшли програму успішно та наразі  судами винесені  ухвали про  звільнення учасників пілотного проєкту від кримінальної відповідальності. Учасники заходу поставили питання, дякували за співпрацю та висловлювались про важливості існування такої державної інституції яка забезпечує доступ до правосуддя.

В межах робочого візиту директор зустрівся з заступницею  голови Донецької обласної державної адміністрації Юлією Костюніною. Підчас зустрічі було обговорено ряд  проблемних питань щодо:

  •  – сприяння у створенні належних умов доступу до правових послуг в приміщеннях бюро правової допомоги для громадян, в тому числі маломобільних;

– сприяння у вирішенні питання щодо приєднання модулів, розташованих на КПВВ Мар’їнка та Новотроїцьке до електромереж;

–  вирішення проблемних питань, пов’язаних з відсутністю або недоступністю заходів з ресоціалізації для неповнолітніх та необхідності залучення громад до превентивних заходів для неповнолітніх.

За результатами зустрічі досягли домовленостей, щодо необхідності продовження співпраці за участю профільних департаментів Донецької обласної державної адміністрації з метою напрацювання плану спільних дій щодо вирішення проблемних питань задля забезпечення  доступу  до правосуддя громадян Донецької області.

Цього ж дня Павло Наливайко завітав до Голови Ради адвокатів Донецької області, Лідії Керанчук з метою вирішення питань в організації надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокатами, що співпрацюють з системою. Лідія Керанчук запропонувала переглянути склад комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги та внести зміни до складу комісії, Павло Наливайко погодився з рішенням та пообіцяв надіслати свої пропозиції щодо складу комісії найближчим часом. Крім того, обговорили питання, щодо проведення спільних заходів з підвищення кваліфікації для адвокатів.