назад
19.07.22

Волонтери БПД: перші результати проєкту

У 2021 року стартував проєкт «Волонтер БПД» по всій території України з метою налагодження контактів з громадськими активістами, які виявили бажання стати волонтерами системи надання БПД, у кожному регіоні, надання їм практичних інструментів використання волонтерських активностей для розвитку своїх громад з метою подальшого ними інформування населення про систему БПД для реалізації та захисту своїх прав і законних інтересів, надання таким чином волонтерам зробити власний внесок у розбудову правообізнаного громадянського суспільства в Україні.

Загалом, у 2022 році у проєкті «Волонтер БПД» співпрацювало  368 волонтерів, з якими було укладено договір про провадження волонтерської діяльності у сфері надання безоплатної правової допомоги та видано посвідчення волонтера. Розмістили у ЗМІ та соцмережах понад 450 авторських публікацій.

Також з метою отримання безоплатної правової допомоги волонтерами перенаправлено до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги 4300 осіб.

За час реалізації проєкту було залучено понад 600 волонтерів по всій Україні.

Також, у 2022 році системою БПД підготовлено та проведено 6 тренінгів на тему «Комунікація з клієнтом», у яких взяли участь понад 100 волонтерів.

Основним завданням волонтерів у сфері надання БПД є сприяння регіональним та місцевим центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги у здійсненні їх функцій, зокрема щодо забезпечення доступу людей до безоплатної правової допомоги, правопросвітництва, організації надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, реалізації інших повноважень у сфері захисту прав людини.

Волонтерська діяльність у сфері надання БПД здійснюється, зокрема за такими напрямами:

  • участь у підвищенні правової свідомості, культури та обізнаності населення (правопросвітництво), зокрема участь у заходах з інформування громадян про право на безоплатну правову допомогу та порядок його реалізації;
  • інформування населення про безоплатну правову допомогу, сприяння у розміщенні правових матеріалів, комунікація з об’єднаними територіальними громадами, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та спілками, благодійними фондами;
  • перенаправлення клієнтів до фахівців системи надання безоплатної правової допомоги, зокрема під час проведення правопросвітницьких заходів;
  • надання технічної підтримки центрам у заходах з інформування громадян про право на безоплатну правову допомогу та порядок його реалізації, зокрема у вирішенні організаційних питань.

У квітні 2023 року Координаційним центром оголошено набір параюристів – це волонтери, з різних галузей діяльності, які здійснюватимуть перенаправлення клієнтів до системи БПД через застосунок «Параюристи».

Волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, є дієздатними та добровільно виявили бажання надавати допомогу, підтримують і розділяють місію, бачення та цінності системи БПД. Неповнолітні особи здійснюють волонтерську діяльність за згодою батьків (усиновлювачів), прийомних батьків, батьків-вихователів або піклувальника.

Параюристами можуть стати лише повнолітні громадяни України.

Як стати волонтером чи параюристом БПД?

1️. Заповнити анкету https://cutt.ly/hlq3RxH, яку також можна отримати у найближчому центрі з надання правової допомоги (адреси можна дізнатися на сайті системи безоплатної правової допомоги https://www.legalaid.gov.ua/ або за номером 800 213 103).

2️. Пройти дистанційний курс «Основи волонтерської діяльності» на Платформі дистанційного навчання системи безоплатної правової допомоги http://academy.legalaid.gov.ua/

3️. Звернутися до найближчого центру з надання правової допомоги та пройти співбесіду.

Як отримати безоплатну правову допомогу:

✅ Телефонуйте до контактного центру системи БПД за номером: 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні.
✅ Номер для дзвінків з телеграм: https://t.me/+380677213103
✅ Також ви можете написати юристу в телеграм https://t.me/LegalAidUkraineBot  (кнопка «Отримати консультацію»)
✅ Або звертайтеся до бюро правової допомоги: https://bit.ly/bpd_buro