назад

Впровадження Державного аграрного реєстру

27 січня працівником Городищенського бюро правової допомоги Смілянського місцевого центру Миколою Барабашем у рамках реалізації проекту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» здійснено виїзне консультування на тему: «Впровадження Державного аграрного реєстру: перспективи та можливості для аграріїв».

Під час заходу обговорено актуальні питання землевласників та землекористувачів зі старостою села Хлистунівка Городищенської ОТГ Віктором Сенкевичем  та його жителями.

Фахівець системи БПД зазначив, що у громадян існують проблеми, пов’язані з практичною реалізацією Програми державної підтримки аграріїв. Саме для їх вирішення, налагодження діалогу між бізнесом та владою створена платформа: Державний аграрний реєстр (далі – ДАР).

Державний аграрний реєстр – державна автоматизована інформаційна система збирання, обліку, накопичення, оброблення та надання інформації про виробників сільськогосподарської продукції. Запровадження такого реєстру є спробою підвищити рівень комунікації агросектору з представниками органів державної влади та спростити доступ аграріїв до державних послуг (сервісів) і державних програм підтримки агропромислового комплексу.

В електронному кабінеті сільськогосподарського виробника в ДАР доступні такі функції:

– отримання  актуальної інформації з Реєстру юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державного земельного кадастру, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, Єдиного державного реєстру тварин;

– направлення електронної заяви до Держгеокадастру, у т.ч. для усунення неточностей (помилок) у інформації про належні земельні ділянки.

Серед перспектив впровадження ДАР для сільськогосподарських  виробників є:

– покращення інформаційної взаємодії з органами державної влади;

– спрощення доступу до інформаційних систем (реєстрів);

– можливе зменшення корупційних ризиків для сільськогосподарських  виробників, які беруть участь в державних програмах підтримки АПК.

Микола Барабаш та Віктор Сенкевич обговорили питання щодо співпраці у напрямку підвищення правової обізнаності громадян та спільних консультувань з земельних питань.

Спеціаліст системи БПД поінформував про можливість одержання правових консультацій в онлайн режимі, подання заяв та звернень через веб-портал, поширив друковану продукцію системи БПД серед громадян.