назад

Всесвітній день протидії торгівлі людьми

30 липня – Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Торгівля людьми є третім (після торгівлі зброєю та наркотиками) за прибутковістю злочином. На превеликий жаль, торгівля людьми не втрачає актуальності і в ХХІ столітті. Торгівля людьми є занадто прибутковим нелегальним бізнесом, тому вербувальники вигадують все нові  способи з метою експлуатації людини та власного збагачення, наживи. Наразі постраждалими є як чоловіки, жінки так і діти.

Саме 30 липня фахівцями Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області та Вінницьким місцевим центром та за підтримки волонтерів ГО «Джерела Надії» було забезпечено роботу додаткової зони на Центральному автовокзалі м. Вінниці з метою інформування громадян Вінниччини про можливу небезпеку, яка чекає їх за кордоном. Не кожен громадянин, який виїжджає на заробітки володіє мовою країни, у якій перебуватиме, не знає звичаїв та законів країни перебування, не дізнається та ретельно не вивчає інформацію про роботодавця, який пропонує роботу, не повідомляє родичів про  своє місце перебування та взагалі при перетині кордону зазнає трудової чи сексуальної експлуатації, без можливості зателефонувати родичам чи звернутись за допомогою до консульств чи посольств за місцем перебування.

Інформаційні пункти консультування також працювали в районі Центрального ринку та Залізничного вокзалу м. Вінниці. Громадяни отримали буклети з детальною інформацію щодо ідентифікації потерпілого від торгівлі людьми та з контактами гарячої лінії для звернення за допомогою.

Часто  громадяни в пошуках кращої долі настільки довіряють перевізникам, рекрутинговим агентствам, що навіть віддають в їх руки оригінали документів і автоматично стають «нелегалами» в іншій країні.

 

Також працівниками Козятинського місцевого центру з надання БВПД, службою у справах дітей Козятинської райдержадміністрації,  сектору молоді та спорту Козятинської райдержадміністрації, представниками управління сімейної, дитячої та молодіжної політики при виконкомі Козятинської міської ради в Центральному міському сквері було забезпечено  інформаційно-консультативний пункт з питань протидії торгівлі людьми «Були в рабстві? Звернись! Отримай допомогу!», фахівці надавали консультації жителям міста Козятина та Козятинського району. Громадянам було  роздано інформаційні буклети та листівки з контактними телефонами установ, служб та організацій, які у разі необхідності готові прийти на допомогу.

Наша місія застерегти, попередити про можливі небезпечні ситуації, що можуть виникнути та  зі своєї сторони надати безоплатну правову допомогу та інформацію про інстанції, до яких можна звернутись за соціальною та психологічною допомогою, якщо ви є потерпілим від торгівлі людьми.

Національна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 527 безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні, 0-800-505-501 безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні. Графік роботи гарячої лінії: понеділок-неділя з 8.00 до 20.00 години.

Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103(цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).