назад

Всеукраїнська виставка «Правова допомога поруч» відкрилась у Рівному

Експозиція з 60 унікальних фотосвітлин, що демонструють життя зсередини системи БПД, запрацювала у стінах Рівненського Міського Будинку Культури. Збірка фото «Правова допомога поруч» вперше побачила світ на початку вересня у столиці, Рівненщина ж вже третій регіон на шляху мандрівної фотодокументальної виставки.

 

 «На цих світлинах, Ви маєте можливість побачити наше життя, наше буття. Кожна світлина – це фактично окрема людська доля, це факт надання правової допомоги. Тут, ми можемо побачити не лише  людей, які до нас приходять. Тобто, фактично на світлинах ми бачимо весь спектр послуг, які надаються нашою системою»,- зазначив під час відкриття виставки, директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

 

Фото були зроблені влітку цього року. Далі організаторами було видібрано по три світлини від кожного регіону, які і представляють область в експозиції. Збірка наповнена світлинами, що відкривають глядачеві усі тонкощі щоденної роботи фахівців системи БПД з різними верствами населення.

Здебільшого це соціально незахищені громадяни, одинокі люди похилого віку, особи, що опинились у скрутних життєвих обставинах. Важливим напрямком правопросвітництва є робота з підростаючим поколінням. Тому, на світлинах також задокументовані миттєвості непідробного дитячого інтересу в очах. Такі кадри закарбовувались через об’єктив фотокамери під час проведення різноманітних заходів для дітей.

Проте, сьогодні система надання безоплатної правової допомоги настільки розгалужена, що може претендувати на звання «всеохоплючої». Так, згідно закону «Про безоплатну правову допомогу» чимало громадян мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, серед них і  засуджені та затримані особи. А тому, фахівці центрів систематично відвідують установи виконання покарань де зустрічаються з засудженими.  Саме, фотографія, що ілюструє цей процес і увійшла до виставки.

 « Одна з категорій наших клієнтів, це якраз особи, які знаходяться в місцях позбавлення волі та особи, які знаходяться під слідством у слідчому ізоляторі як і в громадян, які знаходять на волі у їх ряд питань, які стосуються соціально-побутових. Це, що стосується сім’ї, виготовлення паспорту»,-розповів  начальник відділу організації надання БВПД РЦ Олександр Кузик.

Переглянути фотовиставку та ближче познайомитись    з роботою системи безоплатної правової допомоги можна буде до 15 жовтня у стінах Рівненського міського будинку культури (вул.Соборна,3,Д). Далі ж , збірка світлин помандрує  до інших регіонів України.