назад

Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги на Херсонщині

Надзвичайно цікаво та насичено пройшов на Херсонщині Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги. Свято приурочено до Дня прав людини, яке  відзначається 10 грудня.  Саме в цей день Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році прийнято Загальну декларацію прав людини.   І такий збіг не є випадковим, адже захист прав людини – першочергове завдання системи БПД.

Вранці в Регіональному центрі з надання БВПД у Херсонській області за чашкою кави можна було поспілкуватися з директоркою Мариною Єлисєєвою, почути зворушливі історії клієнтів місцевих центрів Херсонської області про захист своїх прав за допомогою юристів, переглянути ролики, які зайвий раз демонструють дієвість та ефективність системи БПД, а також дізнатися від партнерів про важливість співпраці та реалізацію спільних проєктів у 2019 році та плани на 2020 рік.

На каву з директором також завітали партнери, спільно з якими в регіоні вже реалізовано чимало важливих та цікавих заходів. Це представники Херсонського міського центру соціальної служби для сім´ї, дітей та молоді, юридичної клініки Херсонського державного університету, регіонального представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини, Управління патрульної поліції, органів пробації, Пенсійного фонду, ГО «КримSОS», ГО «ВГО «Ініціатива на захист прав осіб з інвалідністю «Велід», БО «Фонд милосердя та здоров´я» та інші.

Привітавши гостей, Марина Єлисєєва презентувала систему БПД Херсонщини, розказала про здобутки та досягнення, пріоритетні напрями діяльності і поділилася досвідом взаємодії з партнерами, запросивши до слова лідерів громадських думок, громадських активістів та партнерів.

Окрему увагу Марина Ігорівна приділила питанню захисту прав соціально незахищених і вразливих верств населення, здійснення представництва інтересів клієнтів у цивільних та адміністративних справах, а регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини Оксана Тропіна додала, що проблема українського суспільства полягає в тому, що свої права люди можуть знати, але не завжди готові їх відстоювати.

Також є великий відсоток й тих, хто свої права у повній мірі не усвідомлює.

Вразила історія клієнтки Херсонського місцевого центру з надання БВПД Людмили Іванівни Сивак, яку сусіди хотіли притягнути до адміністративної відповідальності.

Людмила Іванівна висловила слова подяки працівникам Херсонського місцевого центру, особисто його директору Денису Милокостому та адвокату Миколі Панчуку, наголосивши на важливості створення системи БПД для малозабезпечених громадян, які дуже потребують вчасно наданої юридичної допомоги.

Власними історіями, щоправда, за допомогою скайп-зв´язку, поділилися  і клієнтки Голопристанського місцевого центру: Любов Валеріївна Конфедорат розповіла, як завдяки фахівцям центру домоглася від Пенсійного фонду перерахунку пенсії, а Людмила Костянтинівна Хван – про досудове врегулювання спору, пов´язаного із захистом прав споживачів щодо неповної комплектації меблів.

Більш детально – у сюжеті телеканалу «Херсон Плюс».

У другій половині дня в рамках Всеукраїнського дня БПД у місцевих центрах та бюро правової допомоги Херсонської області пройшли екскурсії, під час яких відвідувачі побачили роботу системи в дії.

Крім того, всі охочі мали змогу проконсультуватися з кращими адвокатами, а також запитати про судову практику, нюанси професії, особливості допомоги вразливим категоріям громадянам тощо.

 

Бериславський місцевий центр з надання БВПД

На екскурсію до Бериславського місцевого центру з надання БВПД завітали учні Бериславського центру юнацької та дитячої творчості. Вони не тільки дізналися про становлення системи БПД, але й мали можливість поспілкуватися з адвокатом Анатолієм Бітюрою та взяти участь у пізнавальному правопросвітницькому заході  «Захисти свої права!», який провела в.о. директора Валентина Герасимчук.

Правові ребуси і завдання, права дитини в малюнках, паспорти прав дитини і, звичайно, знання щодо захисту своїх прав – усе це дало змогу дітлахам весело та з користю провести час. Завершився захід частуванням дітлахів смаколиками.

Нововоронцовське  бюро правової допомоги

Інформаційно-просвітницький західз елементами тренінгу «Сторінками історії української безоплатної правової допомоги» пройшов на базі Нововоронцовського бюро.

Фахівці бюро Світлана Гаврикова та Максим Галушко ознайомили учнів з передумовами та етапами становлення системи БПД в Україні, основними напрямками роботи бюро.

Окрім того, школярі дізналися, яким чином відбувається консультування громадян, представництво інтересів особи в суді, складання процесуальних документів, необхідних для захисту прав  людини в суді.

Великоолександрівське бюро правової допомоги

Великоолександрівське бюро правової допомоги відкрило двері для всіх охочих дізнатися про послуги, які пропонує установа. Цього дня відвідали бюро учні 10-го класу загальноосвітньої школи № 1, представники центральної районної бібліотеки та відділу поліції.

Зустрічала гостей начальниця бюро Ольги Соколенко, яка представила слухачам програму екскурсії та повідомила про заплановані заходи.
Школярі переглянули документальний фільм «Булер» (режисер Лі Гірш), який був представлений для показу партнерами в рамках Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу.

Увагу неповнолітніх на ситуації насилля серед учнів звернув начальник сектору превенції Великоолександрівського відділу поліції Євген Стеценко, який детально розповів дітям про методи боротьби зі злочинами в Інтернеті, наголосивши, що за кібербулінг також передбачена відповідальність.

Фахівчиня Тетяна Букач ознайомила з особливостями роботи в бюро, навела приклади успішних історій клієнтів, які отримали безоплатну вторинну правову допомогу. А потім школярі в ролі правознавців надавали юридичні консультації своїм однокласникам, які виступили в ролі клієнтів з правовими проблемами. Підказкою для відповідей слугувала правова платформа WikiLegaLaid.

Пограли в настільну гру “Правова монополія“.
Крокуючи ігровими полями, кожен гравець потрапляв на роботу в державні установи, набував права, платив податки застосовуючи свої знання в різних галузях права.

Окрім того, до уваги учнівської молоді була представлена фотовиставка  “Правова допомога поруч“.


Високопільське бюро правової допомоги

Учні 9-11 класів спеціалізованої школи-інтернат «Обдарованість» відвідали Високопільське бюро правової допомоги.

Фахівчині бюро Анастасія Садигова та Наталія Куковінець ознайомили підлітків з системою БПД, основними завданнями та спектром правових послуг, та пограли у навчально-розважальну гру «Важниця правова», в ході якої діти опрацювали реальні життєві ситуації та з акторським талантом виконали завдання «Загадки Феміди».


Голопристанський місцевий центр з надання БВПД

Святковий настрій цього дня супроводжував і мешканців Голої Пристані, які під час вуличного інформування мали змогу дізнатися про систему БПД,  роботу Голопристанського місцевого центру та отримати корисну інформацію від фахівців – Інни Холодняк, Катерини Браги та Юлії Краснощок.


А в Каланчацькому бюро правової допомоги пройшов День відкритих дверей. Учнів 8 класу загальноосвітньої школи № 2 зустріли фахівці бюро та адвокат Ігор Кушнеренко, який розповів школярам про переваги професії юриста та навів приклади співпраці з системою БПД.

Начальниця бюро Тетяна Філіппова розповіла про безоплатну правову  допомогу, пояснивши, у чому різниця між первинною та вторинною правовою допомогою, а Світлана Коханевич ознайомила учнів з їхніми правами та обов’язками, після чого діти мали змогу перевірили свої знання з права за допомогою гри «Важниця» та «Правова монополія».

Херсонський місцевий центр з надання БВПД

День відкритих дверей пройшов також у Білозерському бюро правової допомоги, де на відвідувачів чекали фахівці бюро Наталія Нечай та Альона Василевич. Вони не тільки розповіли про результати роботи, досягнення та інновації системи, але й відповіли на чисельні запитання щодо надання допомоги вразливим верствам населення.

Запам´ятався день 10 грудня й жителям міста Олешки, які побачили, як працює бюро, як проходить консультування громадян та дізналися, що саме сюди вони можуть звернутися за безкоштовною юридичною консультацією та розраховувати на представництво власних інтересів у суді.

Окрім того, в будь-який момент містяни можуть вирішити правові питання не тільки звернувшись до фахівців бюро, але й зателефонувавши на Єдиний номер системи БПД або скориставшись онлайн довідково-інформаційною платформою правових консультацій «WikiLegalAid». Про все це розповіла їм фахівчиня бюро Ганна Трембач.

Варто відзначити, що до Олешківського бюро разом з батьками завітали діти, які в подальшому мріють пов’язати своє життя з юриспруденцією, тому для них була запланована цікава подорож в країну Права. Діти з неабиякою зацікавленістю виконували завдання гри «Важниця правова» різної складності, що значно підвищило рівень обізнаності у правових питаннях.