назад

Вуличне правове інформування в Калуському та Рожнятівському районах

1Цими днями Калуський та Рожнятівський район, м. Калуш з робочою поїздкою відвідав заступник директора регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук, заступник Калуського міського голови Наталія Табачук, юрист-координатор громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Івано-Франківській області Юрій Вацик та голова Івано-Франківської обласної організації «Молода Просвіта» Євгенія Бардяк, а також журналісти Калуського ТБ та газети «Вікна».

На даній зустрічі було обговорено питання розвитку системи безоплатної правової допомоги та правової освіти населення. Заступник директора регіонального центру В.Ковальчук окреслив загальні принципи функціонування безоплатної правової допомоги та акцентував увагу на безоплатній вторинній правовій допомозі, яка надається адвокатами системи БВПД для жителів Калуського, Рожнятівського, Долинського та Рогатинського районів, міст Калуша та Болехова.

 

Директором центру Русланом Желізняком було зазначено порядок надання правових послуг населенню та завдання, які покладаються на центр, зокрема наведені показники роботи з часу створення Калуського МЦ. Так, зареєстровано 118 звернень з яких направлено до відповідних суб’єктів надання первинної правової допомоги 57, а у 32 випадках прийнято рішення про надання їм адвоката для представництва їхніх інтересів.

2

4

Головним спеціалістом відділу попередньої роботи з клієнтами Дарією Кащій було наведено статистичні дані роботи центру та визначено соціально незахищені категорії населення, яким може бути надана безоплатна вторинна правова допомога.

Заступник Калуського міського голови Наталія Табачук акцентувала увагу на розвитку системи безоплатної правової допомоги населенню міста та на співпраці місцевої влади з центром.

3

Юрист-координатор громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Івано-Франківській області Юрій Вацик, з якою Калуським МЦ БВПД підписано меморандум про співпрацю в сфері надання БПД, відзначив позитивні момети в співпраці з центром.

Голова Івано-Франківської обласної організації «Молода Просвіта» Євгенія Бардяк розповіла про її участь в конференції ОБСЄ у Варшаві, де обговорювалися проблеми дотримання прав людини, а також проблеми тимчасово переселених осіб.

Учасники зустрічі домовилися про організацію постійних заходів щодо розвитку правової освіти населення та співпрацю в сфері надання населенню безоплатної правової допомоги.

5

Після заходу в м.Калуші, учасники зустрічі відвідали смт. Рожнятів, де разом з начальником Рожнятівського районного управління юстиції Василем Ткачуком та начальником управління державної реєстрації в Івано-Франківській області Ольгою Сав’юк, було проведено аналогічну роботу щодо розвитку систему БПД, проведено зустріч з керівництвом Рожнятівської РДА, а також було розповсюджено серед населення інформаційні матеріали (буклети) про функціонування системи БВПД. Важливо, що до проведення цього заходу долучилася адвокат з великим практичним досвідом Павліна Гутник, яка змогла надати відповіді на питання які виникли в процесі зустрічі з мешканцями Рожнятова.