назад
15.11.19

Вивчаємо регіональні особливості надання БПД

Дніпро, Харків, Львів, Одеса, Київ. Команда Координаційного центру з надання правової допомоги відвідала ці міста, аби дізнатися про регіональні особливості БПД. Формат зустрічей був різним. Від офіційних заходів до дружнього спілкування у форматі «правового кафе». Система БПД у черговий раз підтвердила, що відкрита до діалогу і готова до змін.

«Такі зустрічі у регіонах дуже важливі. Це можливість з перших вуст дізнатися про проблеми, які існують з наданням БПД в окремих областях. У нас немає заборонених тем. Ми вдячні за всі пропозиції щодо вдосконалення системи БПД», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Запит суспільства на зміни у системі правосуддя. Престижність для адвоката бути залученим до роботи у системі безоплатної правової допомоги. Стандарти якості надання правової допомоги. А це – адвокатська етика, оплата праці та інші питання, важливі для надання якісної правової допомоги клієнтам. Особлива тема – незалежність системи БПД, недопущення порушень права на захист. Про це йшлося під час робочих зустрічей працівників Координаційного центру, фахівців системи БПД та представників адвокатського середовища Дніпропетровщини, Харківщини, Львівщини, Одещини та Київщини.

У результатах роботи, якими поділився Олексій Бонюк, найбільше колег вразила кількість виправдувальних вироків та випадків закриття провадження, яких досягли адвокати системи БПД. Це понад 2,5 тис. за 6 років роботи.

Директор КЦ анонсував появу електронного кабінету адвоката – інструменту, який значно спростить звітність і зекономить чимало часу всім сторонам. Для адвокатів, які працюють у цивільних справах, доступ до нього планується відкрити уже до початку нового року. Тим, які працюють у кримінальних справах – дещо згодом, на початку наступного року.

Кабінет адвоката дозволить контролювати видані центрами доручення, підраховувати вартість послуг, створювати акти, переглядати договори, подяки чи скарги. А в подальшому планується використовувати електронні цифрові підписи у звітних документах. Від таких змін виграють усі – і адвокати, і працівники системи, і держава.

Багато цікавих думок про безоплатну правову допомогу можна було почути від представників громадськості, які завітали на зустріч з директором КЦ у «правове кафе». Випити каву та поспілкуватися на правові теми прийшли адвокати, юристи, представники громадських організацій, журналісти, студенти. Розмовляли про правовий захист, критерії соціальної вразливості клієнта, що звертається по БПД. Наголошували на необхідності комплексного вирішення питань, з якими приходять люди.

Лунали цікаві пропозиції. Як приклад – можливість отримати фінансову підтримку локальних проєктів БПД за рахунок місцевих бюджетів у межах «Бюджету участі». Розмовляли також про відновне правосуддя, пілотний проєкт з якого працює у шести областях України та своєю успішністю перевищив усі очікування. А ще – про важливість медіації як виду альтернативного врегулювання спорів. Обговорили правові колізії, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи. Студенти-майбутні юристи цікавилися  проєктами щодо практично орієнтованої юридичної освіти та peer review.

«Обов’язково будемо продовжувати «живе» спілкування у регіонах. Ми не роздаємо «вказівки» зверху. Це не наш стиль роботи. Ми спільно напрацьовуємо ідеї, як краще їх реалізувати. Це і є запорукою успіху будь-якої справи», – переконаний Олексій Бонюк.