назад

Визнання права власності на спадкове майно за участі представника бюро правової допомоги

business real estate loan modification backgrounds powerpoint

У травні 2017 року до відділу «Новосанжарське бюро правової допомоги» Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка Н., яка повідомила, що її померла мати заповіла їй земельну ділянку площею 4,670 га, що знаходиться на території Нехворощанської сільської ради, Новосанжарського району, Полтавської області, цільове призначення якої: ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Громадянка Н. звернулася до Новосанжарської державної нотаріальної контори та подала заяву про прийняття спадщини у встановлений законом строк, який відповідно до ст.1270 ЦК України становить 6 місяців з дня відкриття спадщини, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено у зв’язку з тим, що серед документів, поданих до нотаріальної контори, відсутній оригінал державного акту на право власності на вказану земельну ділянку. Заявниця повідомила, що державний акт було втрачено, та місце його знаходження наразі невідомо.

Працівники Новосанжарського бюро правової допомоги розповіли клієнтці, що у таких випадках слід звертатися до суду та захищати свої цивільні права та інтереси відповідно до п.1, ч.2 ст.16 ЦК України, з метою визнання права власності на вказане спадкове майно, також вони порекомендували подати оголошення про втрату державного акту до місцевої газети, таке оголошення буде слугувати підтвердженням втрати державного акта та визнання його недійсним, що є доказом спроби досудового вирішення справи.

Після надання громадянкою Н. всіх необхідних документів, за її письмовим зверненням, їй було надано безоплатну вторинну правову допомогу, відповідно до наказу Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, як особі, яка перебуває під юрисдикцією України, якщо її середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення. Для надання безоплатної вторинної правової допомоги було уповноважено головного спеціаліста відділу Наталію Кірнос. Представник склала позовну заяву до Нехворощанської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно, яка була подана до Новосанжарського районного суду Полтавської області 16 червня 2017 року.

Під час розгляду справи з’ясувалося, що у громадянки Н. є сестри, які теж подали заяви про прийняття спадщини, які також можуть являтися спадкоємцями за законом, та претендувати на обов’язкову частку у спадщині. У зв’язку з цими обставинами до суду довелося подати клопотання щодо виклику у суд третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог з метою всебічного розгляду обставин справи.

Після отримання третіми особами викликів до суду, вони також звернулися до бюро правової допомоги з метою отримання юридичної консультації щодо кола осіб, які мають право на обов’язкову частку у спадщині, оскільки з позовними вимогами гр.. Н вони не погоджувалися. Працівники Новосанжарського бюро правової допомоги роз’яснили відвідувачам зміст ст. 1241 ЦК України, в результаті чого сестри гр. Н з’ясували для себе, що вони не відносяться до жодної з категорій осіб, що мають обов’язкову частку в спадщині, тому, зважаючи на наявність заповіту на користь гр.. Н., вирішили подати до суду заяви про визнання позову, та розгляд справи без їх участі. Нехворощанська сільська рада проти позову не заперечувала.

08 грудня 2017 року на користь громадянки Н. було прийнято рішення, яким за нею визнано право власності на земельну ділянку площею 4,670 га, як за спадкоємицею за заповітом. 03 січня 2018 року рішення набрало законної сили.

Нагадуємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Першому полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2 з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (0532)50 27 22.

Новосанжарське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, тел. (05344) 3-28-60.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.