назад

«Я хочу зупинити це, але не знаю як…». Домашнє насильство: кого і як карає закон?

У межах проекту Зарічного районного суду м. Суми «Вас чекають в суді», до реалізації якого долучаються фахівці системи БПД, відбулася чергова зустріч, під час якої обговорили доволі актуальну тему – домашнє насильство. Куди звертатися за допомогою, яке покарання передбачено для кривдника, і яка ситуація з насиллям в родинах на Сумщині – про це юристи, представники суду та поліції спілкувалися з громадськістю. 

Понад 3 тисячі фактів домашнього насильства зафіксували працівники поліції Сумщини за цей рік. Найбільше звернень у Путивлі, Конотопі, Сумах та  Охтирському районі. Про це під час зустрічі повідомив інспектор управління превентивної діяльності ГУНП в Сумській області Ярослав Тарасенко. Також фахівець розповів про терміновий заборонний припис як спеціальний захід протидії домашньому насильству, який може містити такі заходи:

  • зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона на вхід та перебування у місці проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона в будь-який спосіб контактувати із постраждалою особою.

По Сумській області поліцією було винесено 22 термінових заборонних приписів та 13 кримінальних проваджень стосовно кривдників направлено до судів.

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва, у свою чергу наголосила: «Перш за все, потрібно не замовчувати факт насилля в родині. Навіть сусіди, які чують якісь крики, можуть повідомити на номер 102 й викликати патрульну поліцію. Також можна звернутись до безплатної правової допомоги (зокрема, за безкоштовним номером 0 800 213 103), щоб отримати консультацію, дізнатись адреси притулків, де особа може перебути певний час. Здебільшого ми говоримо про постраждалих жінок, але ж в цих сім’ях є діти. І вони, згідно із законодавством, також є постраждалими від насильства».

Суддя-спікер Зарічного районного суду м. Суми Ганна Шелєхова розповіла про практику Верховного Суду України з розгляду справ, пов’язаних з видачею обмежувального припису. Також повідомила, що на сайті суду за посиланням https://zr.su.court.gov.uaможна знайти зразок заяви про видачу обмежувального припису.

Підсумовуючи, фахівці зазначили, що алгоритм дій для осіб, які потерпають від домашнього насильства, у кожній конкретній ситуації може бути різним і він залежить від багатьох факторів. Але у будь-якому випадку є декілька основних дій, які необхідно вчинити для захисту:

  • викликати та повідомити поліцію за номером телефону 102 або на «гарячу лінію» – 116 123;
  • звернутися за безоплатною правовою допомогою до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Суми, вул. Покровська, 9/1) або до сімейних радників (зустрічі з сімейними радниками відбуваються щовівторка та щочетверга з 09:00 до 12:00 за адресою: м. Суми, майдан Незалежності, 8.) за консультацією;
  • звернутися з готовим пакетом документів до суду про видачу обмежувального припису.

Відеосюжет телеканалу UA:Суми за посиланням: https://sm.suspilne.media/news/36693.