назад

«Я остання його надія та не маю права підвести», – юристка системи БПД про справу на Дубровиччині

Робота юриста вимагає від людини не лише ґрунтовних знань, стресостійкості, а й емоційної відстороненості, аби під час виконання професійних обов’язків залишатись об’єктивним та неупередженим. Проте, фахівці системи БПД Рівненщини, тримаючи в руках документи, бачать в них не суху термінологію і фактаж, а людську історію, сприймаючи біду клієнтів як свою власну і викладаються на всі сто відсотків, аби справедливість все ж перемагала.

Прикладом цього є Наталія Райлян, головний спеціаліст Дубровицького бюро правової допомоги Сарненського місцевого центру з надання БВПД. Молода та тендітна жінка, бачачи факт порушення прав людини, буде битись як лев за відновлення справедливості і не зупинитися допоки не отримає бажаний результат. Саме про це наша історія.

«Одного літнього дня я сиділа за робочим столом і готувала позовну заяву клієнту. Як тут відчинилися двері і на порозі з’явився кремезний чоловік із добрим і, водночас, суворим поглядом. Я одразу зрозуміла, що до нас у Дубровицьке бюро правової допомоги завітала людина, яка пройшла і пережила дуже багато. Він ввічливо привітався і запитав чи тут він може отримати безоплатну правову допомогу», – пригадує Наталія Райлян.

Так розпочалось її знайомство з майбутнім клієнтом. Як виявилося, перед фахівчинею стояв учасник антитерористичної операції, який воював за мир у нашій державі із самого початку війни на Сході України. А тепер так трапилося, що цьому безстрашному воїнові самому потрібен захист. Адже наші герої лишають свої домівки та сім’ї задля того, щоб захистити нас та, мирне небо над нашою головою. А ми в свою чергу, маємо простягнути їм руку допомоги тут, у мирному житті.

Щоправда, шлях, який мав пройти цей захисник України до відновлення справедливості, виявився нелегким та тернистим.

Чоловіку необхідна була допомога для перерахунку його чесно заслуженої пенсії. Він розповів, що ще в червні 2017 року в нього закінчився строк контракту з прикордонним загоном, де він служив інспектором. Чоловік планував піти на пенсію, мав плани на майбутнє, навіть замислився про нове хобі.

Проте, вже за декілька днів, коли йому призначили пенсію, військового насторожила дещо дивна сума нарахування. Як виявилось, при обчисленні пенсії не було враховано додаткову грошову винагороду, яку він отримував протягом останніх 24-х місяців служби, та яка повинна бути включена до грошового забезпечення. І саме на підставі цього й здійснюється розрахунок пенсії.

Чоловік звертався до суду з адміністративним позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області та військової частини. Він просив зобов’язати провести перерахунок призначеної пенсії з урахуванням цієї додаткової грошової винагороди. Рішенням Рівненського окружного адміністративного суду позов задоволено частково та зобов’язано військову частину оформити відповідну довідку та подати її до Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області для перерахунку пенсії з моменту її призначення. Отримати цю довідку чоловік зміг лише взимку 2018 року. Крім того, Пенсійний Фонд відмовився робити перерахунок пенсії з моменту виходу на пенсію, а погодився зробити це лише з дати видачі цієї довідки.

Втративши сподівання на відновлення справедливості, але все ж маючи маленьку надію, чоловік звернувся за допомогою до Дубровицького бюро правової допомоги.

«Я розуміла, що я остання його надія та не маю права підвести. Тому почала готувати адміністративний позов до Рівненського адміністративного суду про визнання протиправною відмову Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області у проведенні перерахунку та виплати пенсії на підставі поданих військовою частиною документів та, відповідно, зобов’язання Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області здійснити перерахунок пенсії на підставі довідки військової частини саме з моменту призначення пенсії», – розповідає Наталія Райлян.

Як результат, рішенням Рівненського адміністративного суду влітку 2019 року позов було задоволено повністю.
Зрештою, ця історія закінчилась успішно. Чоловіку таки перерахували чесно зароблену пенсію, яка збільшилась тепер на 20%. І до того ж, Пенсійний фонд повинен виплатити різницю в розмірі пенсії за два роки судової тяганини.

«Чесно, в мене навернулись сльози на очі, коли він мені зателефонував і подякував. Просто, щиро і по-людськи. Він розповідав, про те, як проходить перерахунок, про свої справи загалом. Я слухала і щиро раділа за нього і за себе. Адже в такі моменти, коли бачиш результат своєї роботи, ще раз переконуєшся в тому, що ти на своєму місці і робиш правильну справу», – резюмувала Наталія Райлян.

Довідково:
Відповідно до частини 3 статті 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» перерахунок пенсій у зв’язку із зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на такий перерахунок згідно з цим Законом, або у зв’язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством, не проведений з вини органів Пенсійного фонду України та/або державних органів, які видають довідки для перерахунку пенсії, провадиться з дати виникнення права на нього БЕЗ ОБМЕЖЕННЯ СТРОКУ.