назад

Як діяти, якщо вас зупинив поліцейський, дізнались учні старших класів

У житті інколи трапляються ситуації, коли доводиться спілкуватися з представниками правоохоронних органів. В таких випадках краще бути обізнаним в своїх правах та обов’язках, а також самому знати алгоритм дій поліцейського.

Як себе правильно поводити в таких ситуація, навчали учнів працівники системи безоплатної правової допомоги. В ході заходу дітям було продемонстровано навчальні відео та ознайомлено з корисною інформацією.

Зокрема, учні дізнались, що якщо під час прогулянки до вас звертається поліцейський з проханням зупинитися, краще виконати його прохання та вислухати підстави такого звернення. Варто пам’ятати, що згідно з частиною 3 статті 18 Закону України «Про Національну поліцію» поліцейський, при зверненні, повинен представитись, назвати своє ім’я та прізвище, а також посаду та спеціальне звання. Також, на вимогу повинен пред’явити посвідчення поліцейського, надавши можливість повністю з ним ознайомитись. Втікати після звернення поліцейського не варто в жодному разі.

Наступним кроком стане встановлення причини вашої зупинки поліцейським. Закон надає поліцейському ряд законних причин для зупинки громадян та перевірки їх документів, що описані  в статті 32 Закону України «Про Національну поліцію»,   а саме:

  • якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;
  • якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;
  • якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;
  • якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений, або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;
  • якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;
  • якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення.

 

У разі, якщо документів у вас з собою не виявилось, поліцейський має право затримати вас на три години, для встановлення особи, при цьому варто повідомити поліцейському, якщо ви неповнолітній.

У разі, коли у поліцейського достатньо причин вважати, що у вас при собі річ, обіг якої заборонено чи обмежено, або яка може становити загрозу здоров’ю чи життю людей, він має право зупинити вас та провести поверхневу перевірку.

Під час проведення поверхневої перевірки поліцейський повинен дотримуватись правил, що визначені   статтею 34 Закону України «Про Національну поліцію». Варто пам’ятати, що самостійно діставати речі у вас з кишень чи рюкзака поліцейський не має права. Під час проведення поверхневого огляду особа самостійно показує вміст речей.

 

Участь в заході взяли: директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко та заступник начальника відділу правопросвітництва та комунікації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Дмитро Савуляк.