назад

Як надають правову допомогу у Британській Колумбії (Канада)

Триває навчальний візит команди БПД до Канади. Наші колеги уже відвідали провінції Онтаріо та Альберта. Учора ж українська команда БПД ознайомилась із канадським досвідом надання правової допомоги у Британській Колумбії.  Зокрема, проведено низку зустрічей у столиці цієї провінції – місті Вікторія.

Так, мали місце зустрічі в Міністерстві юстиції Британської Колумбії. Зокрема, із Джемі Дейтч – виконавчим директором управління кримінальної юстиції та доступу до правової допомоги, яке займається, в першу чергу, питаннями доступу до правосуддя, головним чином посередництвом Об’єднання правових послуг Британської Колумбії. Він розповів, що доступ до правової допомоги є «чимось набагато більшим, аніж просто доступом до адвоката». Зокрема, включає надання інформації, консультацій, вирішення спорів та врешті – представлення інтересів клієнтів у суді. Головна ж роль управління – організація відносин у правовій спільноті, адміністрація правових програм у провінції. 
Об’єднання правових послуг Британської Колумбії діє на підставі Статуту та Листа очікувань, який підписується міністром і головою ради Об’єднання щорічно, та слугує разом із Меморандумом про взаєморозуміння основою угоди з Урядом. Меморандум про взаєморозуміння визначає ролі обидвох сторін, їх обов’язки та очікування від співпраці. Бюджет організації представляється Міністру юстиції та змінюється кожні три роки. Рада директорів Об’єднання складається із 9 членів, 5 із яких призначаються урядом, 4 – членами об’єднання. 94% фінансування Об’єднання надається від Уряду провінції. Міністерство надає Об’єднанню щороку додаткове фінансування на спеціальні проекти правової допомоги: збільшення доступу до правової допомоги та трансформація системи правосуддя; створення рекомендацій для фізичних осіб стосовно представлення власних інтересів в суді; збільшення кількості правових послуг, що надаються в он-лайн режимі; правовий захист дітей тощо.  
У провінції сьогодні працює близько 10 тисяч адвокатів, із них з Об’єднанням співпрацює близько однієї тисячі. При цьому Міністерство юстиції немає жодного стосунку до відбору та призначення адвокатів клієнтам. Таке можливе лише у виняткових випадках у важких кримінальних справах.
Українська делегація також мала зустріч  із Виконавчим директором Служби сімейного права та розшуку Крісом Бересфордом. Основна увага служби приділяється захисту прав дітей у випадках розлучень чи інших сімейних справах. До 1988 року такі справи вирішувалися в судах. Пізніше почали використовувати новий шлях – адміністрування роботи з такими сім’ями без участі суду. Процес пришвидшився і став менше затратним як для держави, так і самим клієнтам. Так, спеціальна програма з розшуку забезпечує можливість знайти людину завдяки об’єднаним базам даних соціальних служб. Це дає можливість автоматично відраховувати гроші (аліменти) із заробітної плати таких людей на потреби дітей.
Також у Вікторії українська команда БПД зустрілася із Глен Галінс – професором юридичного факультету Університету Вікторії. Він розповів, що у Британській Колумбіїі студенти після 2-3 років звичного навчання розпочинають працювати з клієнтами, в тому числі, представляють їх інтереси в судах під наглядом професіоналів. З початку такої програми вони допомогли понад 80 тисяч людей.
Наші колеги також мали зустріч із представниками Центру доступу до правосуддя. Дослідження Центру свідчить про те, що допомога поза судом зменшує складність справ, а також їх вартість. Дозволяє вирішити справу на досудовому рівні шляхом медіації. Медіація в Канаді не має формального визнання, у сімейному праві є лише кілька положень, що стосуються медіації. Тому канадські колеги рекомендують впровадити спеціальний закон, який би регулював медіацію в цілому.  У Центрі роблять ґрунтовну оцінку проблем клієнтів та надають якомога більше необхідних клієнтам консультацій, у тому числі, допомагають в оформленні судових документів.

Наступним пунктом навчальної подорожі наших колег буде Ванкувер.