назад

Як не потрапити в халепу під час оформлення кредиту?

Підвищення правової обізнаності осіб, які перебувають на обліку в установах пробації не лише запобігає вчиненню повторних злочинів, а й сприяє тому, аби знову не потрапити в халепу.  З цією метою 10 березня у  Кельменецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся круглий стіл на тему: «Кредити онлайн. Як запобігти негараздам і на що слід звертати увагу під час оформлення кредиту?».

     Учасниками заходу були фахівці центру правової допомоги, пробації, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також особи, які перебувають на обліку в установах пробації.

    Реклама грошей нині всюди — вона лунає з телевізорів та по радіо, а буклети роздають на вулицях і вкидають до поштових скриньок. Кредити рекламують банки і просто «невідомі фірмочки». Тож як  не стати «заручником» позики та не потрапити у фінансову аферу?

 «Перш ніж укладати договір, необхідно з’ясувати, хто ваш позикодавець. За законодавством України, фінансова установа або юридична особа має бути зареєстрована, мати ліцензію на надання коштів у позику і внесена до державного реєстру фінансових установ. Якщо в реєстрі такої інформації немає, то це вже є підставою, щоби відмовитися від послуг цієї компанії», – зазначив директор Кельменецького місцевого центру з надання БВПД Роман Дворський.

Другим важливим аспектом є перевірка позикодавця в єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. «Якщо ця компанія є в ЄДР, не знаходиться у процесі припинення, запишіть її ідентифікаційний код та переходьте до перевірки наявності в позикодавця відповідної ліцензії», – зазначила фахівець центру Юлія Олійник.             Оскільки при укладанні договору, ви берете на себе певні зобов’язання, то необхідно ознайомитися з його умовами. В договорі треба звертати увагу на:

·                  Розмір процентної ставки, чи може вона змінюватися.

·                  Строк оплати за користування кредитом.

·                  Вид і розмір штрафних санкцій за несвоєчасну оплату.

·                  Можливість та умови продовження строку оплати.

·                  Відповідальність позичальника за несвоєчасне повернення позики.

·                  Можливість передачі персональних даних позичальника третім особам (колекторам).

Оцінюйте вигідність кредиту!

Врахуйте, що ви зобов’язуєтесь повернути позичені кошти! Приймайте рішення про позику лише після ретельного аналізу всіх умов!