назад

Кожному гарантується право на захист, гласить Конституція України. Забезпечує такий захист уже як 6 років система безоплатної правової допомоги. У всіх правоохоронних органах знають, що при проведенні затримання потрібно повідомити центр правової допомоги, аби належним чином забезпечити права людини. Детальніше про це говорила директор Регіонального центру з надання БВПД в області Ірина Хондогій на зустрічі з поліцейськими Зборівського району.
У ході роботи поспілкувалися про обмін інформацією між Регіональним центром та поліцією. Директор центру наголосила про необхідність інформування центру про затримання у встановлені законом строки.

Головний поліцейський Зборівщини Микола Петрик зазначив:

Кожен правоохоронець району знає та виконує положення законодавства про інформування центрів безоплатної правової допомоги.

Матеріали з інформацією про систему та контактами цілодобового кол-центру безоплатної правової допомоги є у всіх приміщеннях поліції.

У кожному кабінеті, де працюють із затриманими чи підозрюваними розміщені відповідні плакати та наклейки

– додав Микола Петрик.

Право на безоплатну правову допомогу мають також потерпілі та свідки злочину. Такі особи можуть звернутись до місцевого центру з надання вторинної правової допомоги чи в його структурний підрозділ – бюро правової допомоги. До слова, у Зборові бюро працює за адресою вул. Богдана Хмельницького, 47.

Про можливість мати адвоката за рахунок державного бюджету ми інформуємо кожного затриманого та підозрюваного. Часто звертаються потерпілі і свідки, та навіть люди, які потребують допомоги в адміністративних чи цивільних справах. В таких випадках ми завжди направляємо громадян до бюро правової допомоги

– зазначив старший слідчий Богдан Сойка.

Щокварталу правоохоронці області разом з Регіональним центром проводять звірку відомостей про затримання. Така процедура сприяє захисту прав людей та унеможливлює випадки затримання без надання особі правової допомоги

– підсумувала Ірина Хондогій.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.