назад
15.05.19

Як правильно захистити право на власний комфорт вдома?

Слайд1У рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» сьогодні у міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці “Молода гвардія” в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін презентував школярам правову консультацію з добросусідства.

«Як би ми не захоплювались навчанням, щодня ми повертаємось у місце, де повинні відчувати максимальний комфорт – додому. Коли стіни оселі здригаються від того, як проводять свій вільний час сусіди, необхідно захищати своє право на спокій» – підкреслив Михайло Харін.

Слайд3

Через те, що кожен уявляє свій відпочинок по різному, наприклад хтось прагне тиші, а інша людина хоче гучно послухати музику та поспівати, між сусідами можуть виникати непорозуміння.

Законом у визначений час для відпочинку з 22-00 до 08-00 забороняється перевищувати побутовий шум понад 45 децибел, а у проміжку з 21-00 до 08-00 не можна проводити ремонтні роботи, що супроводжуються шумом.

Перше, що радить Михайло Харін – намагатись вирішити конфлікт мирним шляхом.

Якщо сусіди не бажають владнати ситуацію дружнім способом, існує такий законний спосіб врегулювання спору, як звернення до правоохоронних органів шляхом фіксації правопорушення та виклику поліції. Поліція складе адміністративний протокол та накладе на правопорушника штраф від 85 до 255 гривень, у тому випадку, коли порушення правил додержання тиші відбулось вперше. Якщо особа, яка протягом року була піддана адміністративному стягненню за такі ж порушення, вчинить його повторно, тоді на неї чекає штраф у розмірі 255-510 гривень та конфіскація предметів порушення тиші.

Слайд4

За результатами зустрічі Михайло Харін закликав учнів поважати права оточуючих та захищати свої права у законний спосіб шляхом звернення до системи безоплатної правової допомоги, відповів на питання дітей та поділився прикладами з власного досвіду.

Слайд2

Нагадуємо про те, що отримати консультацію або допомогу з будь-якого цивільного або адміністративного питання, а також звернутися по представництво у суді можна по буднях з 9:00 до 18:00 без обідньої перерви в одному з київських місцевих центрів:

Лівобережний київський місцевий центр

Адреса: бул-р Верховної Ради, 33/1 
Телефон: 292-53-65 
Електронна адреса: 
kyiv1.kyiv@legalaid.kiev.ua

Правобережний київський місцевий центр

Адреса: вул. Кривоноса, 2-А
Телефон: 593-97-60
Електронна адреса: 
kyiv4.kyiv@legalaid.kiev.ua

За єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 (800) 213 103 завжди можна отримати інформацію щодо того, хто має право на безоплатну правову допомогу, можливості та порядку її отримання, актуальні адреси центрів та бюро правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).