назад

Як пройшов Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги у Києві

10 грудня на честь Дня прав людини проголошено Всеукраїнським днем безоплатної правової допомоги. Сьогодні по всій країні діляться регіональним досвідом взаємодії з партнерами, клієнти розказують свої життєві історії, з якими вони потрапили до центрів, центри показують роботу системи у дії, а кращі адвокати консультують, розкривають нюанси професії, особливості допомоги вразливим групам громадян та іншу специфіку професії юриста.

В гості до Регіонального центру на каву з директором завітали клініцисти Юридичної клініки Інституту управління і права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, керівник Юридичної клініки Денис Чижов разом з асистентом кафедри публічного права Вікторією Щербою та адвокати Ігор Ляшенко і Владислав Шипоша, які ділилися зі студентами живими історіями з власного досвіду.

Михайло Харін, в.о. директора Регіонального центру, розпочав захід з демонстрації відеоролику про право на захист, у записі якого взяла участь мати загиблого Ігоря Індила (студента, який загинув у ніч із 17 на 18 травня 2010 року в Шевченківському районному відділенні МВС міста Києва). Михайло Харін наголосив на важливості ролі системи у забезпеченні права на захист, оскільки завдяки вчасним виїздам адвокатів до затриманих осіб випадки побиття та катувань в управліннях поліції суттєво зменшились, а завдяки існуючим дієвим механізмам у адвокатів є реальна можливість притягнути винних до відповідальності.

Адвокат Ігор Ляшенко, який працює в системі з 2015 року, розповів, чому важливо однаково ставитись як до клієнтів за договором, так і до клієнтів, яким адвокат призначається центром з надання БВПД у зв’язку зі скрутним становищем, та однаково якісно надавати правову допомогу всім, хто її потребує. Також він згадав свого першого клієнта від Регіонального центру, з яким Ігор Ляшенко і досі підтримує спілкування, та похвалився, що його клієнт став на шлях виправлення і зараз успішно працює та виховує разом з дружиною сина.

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів, адвокат Микола Личик розповів, як він (на той момент адвокат з п’ятирічним стажем) починав працювати у 2013 році, коли тільки-но вступив в силу новий Кримінальний процесуальний кодекс, а система щойно розпочала свою роботу. Але незважаючи на новизну і відсутність досвіду у нових умовах адвокати успішно здійснювали та продовжують здійснювати захист від обвинувачення у кримінальному провадженні та досягати таких успішних результатів, як виправдувальних вироків, закриття кримінального провадження та звільнення з ізоляторів тимчасового тримання.

Владислав Шипоша, молодий, але досвідчений адвокат, який розпочав свою співпрацю із системою у 2018 році, повідав присутнім особливості надання правової допомоги іноземцям у кримінальних провадженнях та під час процедур, пов’язаних з екстрадицією особи, порадив майбутнім юристам бути не тільки правником, а також психологом, щоб вміти вчасно абстрагуватися від негативу та позбутися стресу. Владислав поділився зі слухачами зворушливою історією, коли його клієнт, який досяг поважного віку, дякував Владиславу за допомогу та надихнувшись його прикладом став на шлях виправлення і отримав другий шанс на щасливу долю.

Крім того Регіональним центром з нагоди свята був підготований плакат під назвою «Право очима дітей» – збірник найцікавіших думок школярів про право та державу, які спеціалісти Регіонального центру фіксували під час правопросвітницьких заходів у школах, що були проведені 2019 році.

День БПД продовжився у київських місцевих центрах. До Правобережного центру завітали вихованці середньої загальноосвітньої школи № 166. На екскурсії учні дізналися про історію становлення національної системи безоплатної правової допомоги, категорії суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, успішні кейси захисту прав дітей та роботу системи у дії загалом.

Лівобережний центр приймали учнів 8 класу Спеціалізованої загальноосвітньої школи I-III ступенів №105 міста Києва. Директор Леся Бурчак провела екскурсію та ознайомила учнів з роботою місцевого центру. Також Леся Бурчак розповіла про проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини, історію утворення центрів з надання БВПД в Україні, види правових послуг, які можуть отримати громадяни в місцевих центрах та бюро, співпрацю з адвокатами та правозахисними організаціями. Працівники Лівобережного центру розповіли про роботу відділів, порядок надання вторинної правової допомоги, закцентувавши увагу на праві дитини, яка опинилась в складних життєвих обставинах, отримати правову допомогу адвоката для представництва її інтересів у суді.

Діти мали нагоду поспілкуватись з адвокатами, які співпрацюють з Лівобережним центром, які розповіли про свій професійний вибір і шлях до становлення адвокатом, нюанси адвокатської діяльності та цікаві справи, у яких доводилось приймати участь. Учні питали про моральні та етичні засади адвокатської професії, цікавились ставленням адвокатів до їх підзахисних, які вчинили злочини, збереженням адвокатом конфіденційної інформації, отриманої від клієнта, а також прикладами вирішення правових питань, які виникають у них, їх рідних і близьких.