назад

Як протидіяти домашньому насиллю під час карантину, обговорювали на телеканалі UA:Суми разом з представницями системи БПД та патрульної поліції

Понад тисячу звернень щодо домашнього насилля надійшло до поліції з початку 2020 року в Сумах. У період карантину кількість таких повідомлень може суттєво зрости. У студії телеканалу UA: Суми заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва розповіла, як отримати правову допомогу від держави у найкоротші терміни та як дистанційно проконсультуватися з юристами.

За три місяці 2020 року на лінію 102 у Сумах надійшло 1175 повідомлень про випадки домашнього насилля. Таку статистику повідомила старша інспекторка сектору зв’язків з громадськістю УПП у Сумській області Ксенія Красовська. Також фахівчиня розповіла про пілотний проєкт «Поліна», який запрацював у Сумах з вересня 2019 року і здійснює виїзди за викликами щодо домашнього насилля.

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва зазначила, що у період карантину громадяни не залишаться без правової допомоги від держави. Хоча безпосередній прийом клієнтів призупинений місцевими центрами та бюро правової дпомоги, за потреби громадяни можуть отримати консультації юристів у телефонному режимі за номером 0 800 213 103. Фахівчиня розповіла, що юристи контактного центру за період карантину прийнятили понад 4 тис. дзвінків, у середньому опрацьовується від 350 до  понад 400 дзвінків на день. Є звернення й щодо домашнього насилля.

«Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги особа, яка постраждала від домашнього насилля, має надати підтверджуючі документи про свій статус. Це невеликий пакет документів. Далі юристи системи БПД надають повний спектр необхідної правової допомоги, складають заяву. Суди, до речі, мають у скорочений термін, до 72 годин, розглянути звернення для встановлення припису кривдинку»,–

зазначила юристка.

Валентина Волобуєва акцентувала увагу на тому, що без відповідної заяви від особи, яка постраждала від домашнього  насилля, не буде відкрито кримінальне провадження:

«Це справи приватного обвинувачення, тобто у будь-який момент, чи то на досудовому слідстві, чи вже коли справа перебуває в суді, особа може відмовитися від обвинувачення, забрати заяву, а відтак відбудеться припинення, закриття кримінального провадження».

Фахівчиня розповіла, що доволі частими є випадки у практиці адвокатів системи БПД, коли постраждала особа через примирення чи побоювання забирала заяву.

Окрім цього, Валентина Волобуєва наголосила на тому, що правова допомога від держави надається як постраждалому, так і кривднику. Обом сторонам роз’яснюються їхні права та обов’язки. Важливо, що по часу правова допомога від держави (безоплатна вторинна правова допомога) надається у термін до 10 днів, але якщо справа стосується домашнього насилля, допомога юристів/адвокатів надається оперативно.

Переглянути