назад

Як протидіяти домашньому насильству інформували вчителів Сумщини

Про домашнє насильство в останній час говорять багато, і для цього є привід: кількість людей, які постраждали від цього злочину, зростає. І, здавалося, широкий розголос проблеми має сприяти її вирішенню. Проте й досі багато хто не знає, як протидіяти, виявляти та до кого звертатися за допомогою. Широкого інформування потребують, зокрема, учителі,  які мають вчасно помітити й відреагувати на факт насильства над дитиною в родині. Про це і говорила під час тематичної зустрічі з педагогами Сумщини фахівчиня Регіонального центру Наталія Поставська.

Учителі російської мови, фізичної культури, викладачі професійно-теоретичної підготовки закладів професійно-технічної освіти, бібліотекарі, керівники спортивних гуртків, соціальні педагоги мали можливість ознайомитися з тим, як працюють центри та бюро правової допомоги у напрямку протидії домашньому насильству. Зокрема, педагоги отримали інформацію про єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103, за яким громадяни можуть проконсультуватися з юристами, ознайомитися з алгоритмом дій в тій чи іншій ситуації.

«Ще важливо знати, що особа, яка постраждала від домашнього насильства, має право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто скористатися послугами адвоката, за які сплачуватиме не клієнт, а держава», – зазначила Наталія Поставська.  

Окрім цього, фахівчиня Регіонального центру розповіла про правопросвітницьку діяльність, яку здійснюють представники центрів та бюро правової допомоги, і яка, у свою чергу, направлена на інформування громадськості про те, хто і як може отримати допомогу.

Також освітяни дізналися про сервіси системи безоплатної правової допомоги, педагогам продемонстрували, як можна самостійно користуватися платформою правових консультацій WikiLegalAid. А для інформаційних куточків навчальних закладів учителям запропонували інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги.