назад

Як протидіяти сексуальному та гендерному насильству в умовах війни розповіли студентам на Черкащині

Війна завжди пов’язана з різними формами насильства, особливо щодо жінок, дівчат та дітей. Намагаючись знайти прихисток під час конфліктів, жінки, дівчата, діти стають ще більш вразливими, їм загрожує насильство.  Люди, які рятуються від конфлікту, потребують особливої ​​підтримки та захисту.

Проте, як вберегтися та протидіяти сексуальному та гендерному насильству в умовах ведення активних бойових дій в Україні, розповіла студентам Уманського державного педагогічного університету працівник  Уманського місцевого центру з надання БВПД Наталія Дзисюк.

 «Одна з характерних рис сексуального насильства полягає у тому, що воно залишається «невидимим» злочином, оскільки почуття провини або сорому, страх помсти, загроза безпеці, великі відстані та небезпечна дорога до лікарні, поліції, можуть завадити жертві звернутися за допомогою», – зазначила Наталія Дзисюк.

Задля ефективного міжнародного захисту громадян від сексуального насильства, третього травня цього року між Урядом України та ООН було підписано Меморандум про співробітництво щодо запобігання та протидії сексуальному насильству в умовах війни. Цей документ покликаний забезпечити належну допомогу постраждалим та мобілізувати для цього необхідні ресурси.

Адже, сексуальне насильство у ситуації збройного конфлікту – це не просто кримінальний злочин, це порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини. Так, стаття 27 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року забороняє зазіхання на честь жінок та гарантує захист від зґвалтування, примушування до проституції чи будь-якої іншої форми посягання на їхню моральність.

Чинним законодавством нашої країни за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості передбачена кримінальна відповідальність та покарання у вигляді позбавлення волі.

Так, статтею 153 Кримінального кодексу України передбачено, що вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство) карається позбавленням волі на строк до п’яти років.

Сексуальне насильство, вчинене повторно або особою, яка раніше вчинила будь-яке із кримінальних правопорушень, а саме зґвалтування, примушування до вступу в статевий зв’язок, вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку, або вчинення таких діянь щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, або щодо особи у зв’язку з виконанням цією особою службового, професійного або громадського обов’язку, або щодо жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності, – карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Сексуальне насильство, вчинене групою осіб, або сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи -карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

Дії, перелічені вище, які вчинені щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

За сексуальне насильство, яке спричинило тяжкі наслідки, винні особи позбавляються волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

«На жаль в умовах ведення воєнних дій постраждалим від сексуального насильства досить складно виконувати будь-які рекомендації, але якщо є можливість першочергово необхідно звернутися за медичною допомогою та до представників поліції», – наголосила юристка.

Отримати допомогу жертвам сексуального насильства можна, звернувшись до:

  • органів поліції – за номером 102;
  • органів прокуратури (контактні дані в регіонах https://gp.gov.ua/ua/posts/sajti-oblasnih-prokuratur );
  • установ системи безоплатної правової допомоги – 0 800-213-103;
  • військової адміністрації за місцем вчинення злочину або за місцем перебування.

Отримати консультацію з питань протидії сексуальному та гендерному насильству можна зателефонувавши на:

  • національну «гарячу» лінію із запобігання домашньому насиллю, торгівлі людьми та гендерній дискримінації – 116 123.;
  • «гарячу» лінію Уповноваженого з прав людини -0-800-50-17-20.