назад

Як припинити підприємницьку діяльність в Україні внутрішньо переміщеним особам?

Власна справа дає змогу фінансово та матеріально забезпечити власне життя і життя своєї родини, а в багатьох випадках це також зайнятість та джерело доходу найманих працівників. У статті 42 Конституції України йдеться про те, що кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.  11 жовтня 2019 року на базі  «Ресурсного центру Кольпінга» у Чернівцях відбулась зустріч із учасниками антитерористичної операції та переселенцями на тему «Як припинити підприємницьку діяльність в Україні внутрішньо переміщеним особам?».

«Реєстрацію припинення підприємницької діяльності для осіб, які переселилися з території проведення антитерористичної операції (в період її проведення), здійснює державний реєстратор за адресою їх тимчасового проживання. Припинення підприємницької діяльності внутрішньо переміщеної особи здійснюється за її заявою та спрощеною процедурою за місцем проживання, а також на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи», –  зазначила фахівчиня Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олеся Дуда.

Державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі:

  • документів, які подаються заявником для державної реєстрації;
  • судових рішень, які набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі;
  • рішень, прийнятих за результатами оскарження в адміністративному порядку.

Документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням (бажано цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення) або необхідно зареєструватися на сайті за посиланням https://online.minjust.gov.ua/registration-fiz та виконати вказані на сайті дії. Електронна заява формується з обов’язковим долученням до неї електронних копій оригіналів документів для державної реєстрації або оригіналів таких електронних документів, опису поданих заявником документів для державної реєстрації, сформованого за допомогою програмних засобів ведення Єдиного державного реєстру. Заява та документи для державної реєстрації в електронній формі подаються з обов’язковим накладенням заявником власного електронного цифрового підпису. Реєстрація/припинення реєстрації фізичної особи-підприємця на підставі документів, поданих в електронній формі, проводиться незалежно від місця знаходження фізичної особи-підприємця в межах України.

Перелік необхідних документів:

  • заява про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за рішенням особи (форма 12);
  • ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи;
  • судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою – у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця у зв’язку з її смертю, визнанням її безвісно відсутньою або оголошенням померлою (частина четверта статті 18 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”).