назад

Як регулюються шлюбні стосунки в Україні – семінар для освітян області

Зареєстрований та фактичний шлюб, обов’язки та особисті немайнові правовідносини подружжя, а також порядок надання безоплатної правової допомоги – такі питання обговорювали під час заходу для освітян області, який відбувся 18 лютого в Хмельницькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.

Спікерами виступили адвокат Юрій Дем’янов, який співпрацює з системою безоплатної правової допомоги, директор Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Григорій Гоцький та юристка центру Мар’яна Пестун.

Як зазначив Григорій Гоцький, шлюбом називають сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу так само, як і релігійний обряд шлюбу, не є підставою для виникнення у них прав та обов’язків подружжя.

«Державна реєстрація шлюбу засвідчується свідоцтвом про шлюб, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України. Заяву про реєстрацію шлюбу жінка та чоловік особисто подають до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором. Але якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану нотаріально засвідчену заяву можуть подати їхні представники. При цьому повноваження представників мають бути нотаріально засвідчені», – зауважив директор місцевого центру.

Про підстави розірвання шлюбу, особливості поділу майна подружжя, яке перебувало в зареєстрованому шлюбі та в фактичних шлюбних відносинах (цивільному шлюбі) розповів адвокат Юрій Дем’янов.

Юристка місцевого центру Мар’яна Пестун пояснила педагогам, хто може претендувати на безоплатну вторинну правову допомогу, та запросила звертатися до юристів системи щоразу, коли виникають повсякденні правові питання.