назад

Втрата документа з різних на те причин потребує негайного його відновлення, адже наявність посвідчення учасника бойових дій дає можливість військовослужбовцям користуватися визначеними законодавством пільгами та гарантіями, в тому числі і правом на безоплатну правову допомогу. Але все ж таки, з чого починати та куди звертатися для відновлення документа? З цим питанням до фахівця бюро правової допомоги звернувся житель Заліщицького району, у якого викрадено посвідчення учасника бойових дій.

Для початку слід звернутися до військового комісаріату або військової частини із письмовою заявою. До заяви також додаються:

  • письмові пояснення особи щодо обставин втрати (викрадення) посвідчення;
  • документ, який підтверджує звернення особи, яка втратила посвідчення учасника бойових дій, до органів (підрозділів) Міністерства внутрішніх справ України або до Національної поліції України,довідка про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи по факту втрати (викрадення) посвідчення;
  • примірник видання друкованого засобу масової інформації в Україні, в якому розміщено оголошення про втрату посвідчення учасника бойових дій, із зазначенням серії та номера втраченого посвідчення, інформації про те, коли та ким його було видано, прізвища, імені та по батькові особи, яка втратила посвідчення, та визнання такого посвідчення недійсним.

Нагадуємо, що ветерани війни та особи на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» мають право на всі види правових послуг, передбачених частиною другою ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Довідка:

Закон України «Про безоплатну правову допомогу», Інструкція про порядок видачі посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків «Ветеран війни – учасник бойових дій» та листів талонів на право одержання проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості в Державній службі України з надзвичайних ситуацій, затверджена Наказом внутрішніх справ України від 22.12.2018 №1048 .

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).