назад

Як впоратися із булінгом?

18 вересня 2019 року в Ізмаїльському центрі професійно-технічної освіти провели інтерактивну лекцію «СТОП Булінг» у межах правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Булінг – (англ. bully – залякувати, цькувати, задирати) – прояв агресії з подальшим залякуванням особистості, цькування та погрози, моральне приниження. Із цим явищем, на жаль, стикається більшість дітей та підлітків. За дослідженнями ЮНІСЕФ, з фактами булінгу в Україні мали справу 67% дітей у віці від 11-17 років», – розповіла головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Ізмаїльського місцевого центру з надання БВПД Анастасія Каплієнко.

Булінг може проявлятися по-різному:

  • побої, покалічення (фізичний булінг),
  • бойкот, плітки, ігнорування, ізоляція в колективі, інтриги, шантаж (поведінковий булінг),
  • глузування, підколи, образи, окрики (вербальна агресія),
  • цькування за допомогою соціальних мереж або надсилання образ на електронну адресу (кібербулінг).

Як впоратися із булінгом? Фахівчиня запропонувала кілька правил:

  • Ігноруйте кривдника. Якщо є можливість, намагайтесь уникнути сварки, зробіть вигляд, що вам байдуже і йдіть геть. Така поведінка не говорить про боягузтво, адже навпаки, іноді зробити це набагато складніше, ніж дати волю емоціям.
  • Використайте гумор. Цим ви можете спантеличити кривдника/кривдників, відволікти його/їх від наміру дошкулити вам.
  • Стримуйте гнів та злість. Адже це – саме те, чого домагається кривдник. Говоріть спокійно і впевнено, покажіть силу духу.
  • Не вступайте в бійку. Кривдник тільки і чекає приводу, щоб застосувати силу. Чим агресивніше ви реагуєте, тим більше шансів опинитися в загрозливій для вашої безпеки і здоров’я ситуації.
  • Не соромтеся обговорювати. Такі загрозливі ситуації з людьми, яким ви довіряєте. Це допоможе вибудувати правильну лінію поведінки і припинити насилля.

Спеціаліст проінформувала присутніх про запровадження відповідальності за вчинення булінгу.

Зокрема, вчинення булінгу неповнолітньої чи малолітньої особи карається штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин.

Знущання, вчинені повторно упродовж року після або групою осіб, караються штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

У разі цькування неповнолітніми від 14 до 16 років, відповідають батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

«Нуль толерантності до булінгу», «Булити не модно», «Булити не круто» – до таких тез дійшли учасники заходу.

Якщо виникають питання з приводу захисту прав – можна звертатися на гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.