назад

Як захистити свої права в мережі інтернет дізнались учні Чернігова

З розвитком інформаційних технологій побільшало можливостей для вчинення шахрайських та інших злочинних дій дистанційно. Особливо вразливі до даного виду злочинів – діти. Про те, як вберегти себе та не стати жертвою злочинців розповідала учням директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко спільно з директором Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимиром Бобруйком.

За останній час побільшала кількість випадків скоєння злочинів «онлайн». Однією з причин збільшення таких випадків – є низький рівень звернень до органів поліції особами, що постраждали. Погіршує ситуацію, також відсутність контролю за активністю дітей в мережі з боку батьків та низький рівень обізнаності дітей про злочинні дії в мережі. Тому, для підвищення обізнаності дітей про те, як вберегти себе в мережі, було проведено правопросвітницький захід.


Одним з найпоширеніших способів вчинення шахрайства в мережі інтернет є заволодіння коштами під виглядом реалізації товарів, робіт чи послуг. Із цією метою зловмисники розміщують неправдиву інформацію на дошках оголошень, у соціальних мережах, на інтернет-аукціонах, де учасники мають можливість дистанційно укласти угоду про купівлю-продаж товару в мережі. Таким чином, кошти за товар покупець перераховує продавцю на банківську платіжну картку або електронний гаманець, а після перерахування коштів товар не надходить до покупця, а продавець привласнює отримані кошти.


«Ще одним видом протиправної діяльності в мережі інтернет є кібер-булінг. Кібер-булінг може бути, як початком, так і наслідком булінгу в школі, а може йти від незнайомих дитині користувачів (чи з фейкових сторінок знайомих). Прояви кібер-булінгу такі: образливі коментарі, створення фейкових сторінок, публікації образливих матеріалів про дитину, виключення її з групи класу в соціальних мережах/месенджерах тощо»- зазначила Ірина Протченко.

Про такі явища, як: секстінг, кібер-грумінг розповідав Володимир Бобруйко.
Зокрема, він зазначив, що секстінг – це надсилання через інтернет особистих інтимних фото/відео.
Діти можуть ставитися до цього як до забавки, показу довіри отримувачу, шляху дослідження своєї сексуальності або ж бути вимушеними це зробити.У Великій Британії, Австралії та США такі повідомлення вважаються виготовленням дитячої порнографії та заборонені законом. Покарання отримують відправник та отримувач. В Україні теж виготовлення дитячої порнографії карається законом. У секстінгу є ще й інші наслідки. Дитина може постійно хвилюватися, що отримувач покаже комусь її фото. А це трапляється досить часто. Українські школярі створюють спеціальні групи у соцмережах, де розміщують такі фото своїх колишніх. Це призводить до цькування і травми на все життя щодо довіри у романтичних стосунках.
Окремо варто виділити кібер-грумінг – це налогодження довірливих стосунків з дитиною (частіше за все через соціальні мережі та фейкові акаунти) з метою отримання від неї інтимних фото чи відео з подальшим шантажуванням дитини для отримання більш відвертих матеріалів, грошей чи зустрічей вживу. Це спеціально навчені злодії, які гарно знають психологію дітей.

Додатково дітям було надано поради як поводити себе в мережі інтернет, а саме:

  • Нікому без дозволу батьків не давати особисту інформацію: домашню адресу, номер домашнього телефону, робочу адресу батьків, їхній номер телефону, назву й адресу школи.
  • Якщо знайдете якусь інформацію, що турбує вас, негайно сповістіть про це батьків.
  • Ніколи не погоджуватися на зустріч з людиною, з якою ви познайомилися в Інтернеті. Якщо все ж таки це необхідно, то спочатку потрібно спитати дозволу батьків, а зустріч повинна відбутися в громадському місці й у присутності батьків.
  •  Не посилати свої фотографії чи іншу інформацію без дозволу батьків.
  • Не відповідати на невиховані і грубі листи. Якщо одержите такі листи не з вашої вини, то сповістіть про це батьків, нехай вони зв’яжуться з компанією, що надає послуги Інтернет.
  • Розробити з батьками правила користування Інтернетом. Особливо домовитися з ними про прийнятний час роботи в Інтернеті і сайти, до яких ви збираєтесь заходити.
  • Не заходити на аморальні сайти і не порушувати без згоди батьків ці правила.
  • Не давати нікому крім батьків свої паролі, навіть найближчим друзям.
  • Не робити протизаконних вчинків і речей в Інтернеті.
  • Не шкодити і не заважати іншим користувачам.