назад

Як запобігти та протидіяти насильству ?

21 лютого з метою попередження насильства у шкільному середовищі, працівником Канівського бюро правової допомоги Іриною Тананою проведено виховну годину для учнів Канівської загальноосвітньої школи № 1 на тему: “Захист дітей від насильства. Вирішення конфліктів у шкільному середовищі”.

На сьогодні серед школярів надзвичайно загострилася проблема насильства, здійснюваного дітьми по відношення один до одного. Жорстокість часто переходить усі межі, а бійки між школярами і психологічне насилля завдають значної  шкоди здоров’ю дитини.

Майже у кожному класі є учні, які стають об’єктами цькування і знущання та  агресори, які є ініціаторами булінґу. Найчастіше цькування ініціюють надміру агресивні діти, які люблять домінувати, тобто бути «головними».

Юристом бюро зазначено, що кожній дитині (особі до 18 років) гарантується право на свободу, особисту недоторканність, захист гідності та забезпечення її основних життєвих потреб. Жодна дитина не може бути піддана катуванню та іншим жорстоким, нелюдським або принижуючим гідність видам поводження чи покарання. Держава здійснює захист дитини від усіх форм фізичного і психічного насильства, образи, жорстокого поводження з нею, експлуатації, сексуального насилля з боку батьків або осіб, які їх замінюють, втягнення у злочинну діяльність, залучення до вживання алкоголю, наркотичних засобів і психотропних речовин, залучення до екстремістських релігійних психокультових угруповань, використання для створення та розповсюдження порнографічних матеріалів, примушування до жебрацтва, бродяжництва, залучення до азартних ігор тощо.

Підчас зустрічі учням роз’яснено алгоритм дій щодо запобігання та  протидії  насильству в школі та/або вдома. Повідомлено про установи та організації до яких необхідно звертатися за допомогою, а також надано телефони гарячих ліній: 116 111 або 0-800-213-103.

Увагу зосереджено на праві дітей на безоплатну правову допомогу. «Кожна дитина або її законний представник мають право отримати безоплатну консультацію юриста, а у разі потреби  – безоплатного адвоката для представлення інтересів дитини в суді. Для захисту прав дітей слід звертатись до центрів або бюро правової допомоги. Ми підберемо відповідний правовий механізм для захисту прав», – наголосила працівник бюро.