назад

Які обмеження прав громадян України в умовах карантину?

Під час дистанційної роботи до відділу «Косівське бюро правової допомоги» звернувся громадяним із питанням: «Які обмеження прав громадян України в умовах карантину?»

Варто сказати, що в теперішніх умовах, які склалися на усій території України встановлено карантин згідно з “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, який передбачає низку обмежень:

Право на вільне пересування

Закон України “Про захист населення від інфекційних хвороб” наділяє повноваженнями місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування встановлювати особливий режим в’їзду на територію карантину та виїзду з неї громадян і транспортних засобів, а у разі потреби – проводити санітарний огляд речей, багажу, транспортних засобів та вантажів в умовах карантину, а також створювати на в’їздах і виїздах з території карантину контрольно-пропускні пункти.

Так, це є обмеженням прав людини на свободу пересування, закріплених у статті 33 Конституції України. Однак, пункту 4 статті 2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлює, що право вільного пересування в певних місцевостях може підлягати обмеженням, що встановлено законом і виправдано суспільними інтересами в демократичному суспільстві.

До відміни карантину його територію можуть залишити особи, які пред’явили довідку, що дає право на виїзд за межі території карантину (стаття 29 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”).

Дані обмеження також стосуються і всіх видів комунального транспорту:

  • регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні (крім перевезення легковими автомобілями);
  • перевезення понад 10 пасажирів одночасно в одному транспортному засобі у міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспорті, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах у звичайному режимі руху;
  • перевезення понад 10 пасажирів одночасно в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі;
  • заїзд на територію автостанцій автобусів, які здійснюють перевезення пасажирів у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні, та реалізацію власниками автостанцій квитків автомобільним перевізникам, які виконують такі перевезення.

Право на освіту

Під час карантину існують певні обмеження щодо права на освіту, що полягає у забороні під час карантину відвідування закладів освіти її здобувачами, однак освітян ніхто не обмежує у праві здобувати освіту дистанційно.

Право на мирні зібрання

Обмежено також право особи на свободу мирних зібрань. Заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Існують також ряд обмежень щодо осіб які можуть бути носіями чи хворіють на інфекційні хвороби, такі особи зобов’язані:

вживати рекомендованих медичними працівниками заходів для запобігання поширенню інфекційних хвороб (режим самоізоляції);
виконувати вимоги та рекомендації медичних працівників щодо порядку та умов лікування, додержуватися режиму роботи закладів охорони здоров’я та наукових установ, у яких вони лікуються;
проходити у встановлені строки необхідні медичні огляди та обстеження.

Отже, запроваджений карантин через пандемію коронавірусу, став жорсткішим. Влада ввела нові обмеження на пересування країною та за її межі, а також визначила суттєві покарання за порушення карантину, аж до позбавлення волі.

Але нові норми також містять і заходи, які мають знизити негативні наслідки введення карантину для громадян.