назад
26.03.20

Які санітарні норми для супермаркетів та магазинів під час карантину?

Пандемія коронавірусу COVID-19 вплинула на життя людей у більшості країн світу. В Україні – також. Однією із сфер життєдіяльності, які зазнали змін є мережа супермаркетів та магазинів. Саме вони мають забезпечити для своїх працівників та відвідувачів безпечні умови перебування у цих приміщеннях. Діяльність цих закладів не підпадає під обмежувальні заходи на час карантину. Однак, для захисту здоров’я громадян Міністерство охорони здоров’я закликає дотримуватися посилених санітарно-гігієнічних норм.

Про основні з них розповідає начальниця відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Цуцман:

  • не допускати осіб в торгівельні зали з ознаками захворювання на ГРВІ;
  • щогодини проводити дезінфекцію поверхонь торгівельного обладнання, інвентарю, тощо;
  • всіх працюючих забезпечити засобами індивідуального захисту;
  • забезпечити заклади для покупців достатньою кількістю одноразових рукавичок та пакувального матеріалу;
  • при вході в торгівельні зали магазинів самообслуговування забезпечити покупців одноразовими рукавичками та встановити ємкості для використаних засобів індивідуального захисту;
  • забезпечити фасування та пакування всіх видів продовольчих товарів;
  • заборонити продаж в режимі самообслуговування вагових продовольчих товарів, подальша термічна обробка яких не передбачена;
  • продуктовим супермаркетам забезпечити роботу наявних кас впродовж усього робочого часу для попередження утворення черг та скупчення людей;
  • в кінці робочої зміни забезпечити обов’язкове генеральне прибирання всіх приміщень та торгівельного обладнання з використанням мийних та дезінфікуючих засобів;
  • заборонити перебування тварин в місцях торгівлі;
  • заборонити продаж продовольчих товарів в неустановлених місцях.

За порушення  санітарних норм під час карантину як громадяни, так і посадові особи можуть нести відповідальність.

  1. Адміністративна відповідальність. Стаття 42 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає притягнення до адмінвідповідальності у вигляді штрафу за порушення санітарних правил і норм (далі – СанПіН). Розмір штрафу залежить від особи, яку притягають до відповідальності: для громадян передбачений штраф від 17 до 204 грн.; для посадових осіб – від 102 до 425 грн.

Відповідно до статті 236 Кодексу України про адміністративні правопорушення, розглядати справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням санітарних норм, уповноважені органи державної санітарно-епідеміологічної служби.

  1. Кримінальна відповідальність. Законодавство України передбачає кримінальну відповідальність за порушення СанПіН, щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням.

Так, статтею 325 Кримінального кодексу України  передбачено, що порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань: карається штрафом до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (згідно з останніми змінами від 17000 до 51 000) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки: караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Умисне поширення епідемії з метою ослаблення держави (диверсія) кваліфікується за статею 113 Кримінального кодексу України.

Звичайно, це не всі положення нового закону, а тільки найбільш хвилюючі, і кожні декілька годин ми стаємо свідками до сьогоднішнього дня безпрецедентних для України обмежувальних заходів. Закликаємо всіх громадян України активно слідувати рекомендаціям Міністерства охорони здоров’я та Всесвітньої організації охорони здоров’я, а також дотримуватися правил карантину, щоб вберегти не лише себе, а й своїх близьких. Залишайтеся вдома і будьте здорові!

Беручи до уваги збільшення рівня правових питань та проблем, які виникають,  у тому числі, через впровадження карантину, система надання безоплатної правової допомоги посилює роботу своїх дистанційних сервісів надання БПД.

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;
  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу центру kropyvnytskyi@legalaid.kr.ua ;
  • поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки системи БПД https://www.facebook.com/Kropyvnytskyi.1.Centre.BVPD/ ;
  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/ .
  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua ;
  • прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid .