назад

Юридична відповідальність неповнолітніх

Серед підлітків поширена думка, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але насправді, це твердження є помилковим. Законодавство передбачає конкретні випадки, коли починається юридична відповідальність неповнолітніх з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів і з 14-ти. Більше про це розповідала фахівчиня бюро правової допомоги Олександра Івасюк під час правопросвітницької лекції для школярів Сокирянського закладу загальної середньої освіти №1 I-III ступенів.

Під час бесіди з дітьми вона доступно роз’яснила поняття «юридична відповідальність», які її види, хто відповідає за вчинки дітей та з якого віку і за які порушення нестимуть відповідальність особисто неповнолітні. Особливу увагу Олександра Івасюк зосередила на кримінальній відповідальності неповнолітніх.

Так, чинне законодавство передбачає, що кримінальній відповідальності та покаранню підлягають особи, яким до скоєння злочину виповнилось 16 років. Лише за деякі злочини, спеціально вказані в законі, кримінальна відповідальність може настати з 14 років.

За Кримінальним кодексом України особи, які вчинили злочини у віці від 14 до 16 років, підлягають кримінальній відповідальності лише за: умисне вбивство; посягання на життя державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця, судді, народного засідателя чи присяжного у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя, захисника чи представника особи у зв’язку з діяльністю, пов’язаною з наданням правової допомоги представнику іноземної держави; умисне тяжке тілесне ушкодження; умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження; диверсію; бандитизм; терористичний акт; захоплення заручників; зґвалтування; насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом; крадіжку; грабіж; розбій; вимагання; умисне знищення або пошкодження майна; пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів.

Для засвоєння інформації наприкінці лекції фахівчиня системи БВПД змоделювала декілька життєвих ситуацій з елементами кримінальних правопорушень, а учні активно обговорювали та пропонували правові способи їх вирішення.

По допомогу та за додатковою інформацією з питань захисту прав дитини також можна звертатись до таких інституцій:

–        служба у справах дітей при адміністраціях;

–        центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

–        центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги;

Окрім того, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.