назад

Юридичні поради від провідних фахівців: хто і за яких умов може отримати безоплатну правову допомогу

На телеканалі «KRATU» вийшов другий випуск передачі  «Допоможи собі». Юридичні поради надає заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко.

Продовжуючи інформувати жителів Херсонської області про можливість отримати за рахунок держави повний юридичний супровід, Олена Іпатенко пояснила, що таке первинна і вторинна правова допомога, хто є суб´єктами права на первинну і вторинну правову допомогу та як отримати дані послуги.

Якщо ви ще не бачили ефір – у вас є чудова нагода переглянути програму або перейти далі по тексту.

Безоплатна правова допомога – правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Безоплатна правова допомога включає в себе первинну і вторинну правову допомогу.

Безоплатна первинна правова допомога (БППД) включає:

  1.  надання правової інформації;
  2. надання консультацій і роз’яснень з правових питань;
  3. складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
  4. надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Суб’єкти права на БППД – усі особи, які перебувають під юрисдикцією України (громадянин України, іноземці, особи без громадянства, у тому числі біженці чи особи, які потребують додаткового захисту).

 Шляхи отримання БППД:

  • зателефонувати до Єдиного контакт-центру: 0 800 213 103
  • звернутися до будь-якого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги
  • під час роботи мобільних та дистанційних пунктів

Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) включає1) захист; 2) представництво інтересів особи в суді, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; 3) складення процесуальних документів.

Суб’єкти права на БВПД – окремі категорії осіб, перелік яких визначено в статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Насамперед це малозабезпечені особи та особи з інвалідністю, дохід яких не перевищує встановлену межу, ветерани війни та інші особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ВПО, діти, особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі та інші.

Шляхи отримання БВПД:

у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілому чи свідку у кримінальному провадженні для призначення адвоката/працівника центру слід звернутися до будь-якого місцевого центру  (незалежно від реєстрації місця проживання).

у кримінальному провадженні особі, яка має статус підозрюваного, обвинуваченого, засудженого та за відсутністю коштів чи з інших об’єктивних причин не може залучити захисника самостійно, слід заявити клопотання про залучення захисника. Клопотання адресується слідчому, прокуророві, слідчому судді чи суду.

особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, мають право на всі види БВПД до моменту звільнення (втрати права на таку допомогу) або використання усіх національних засобів захисту. Для цього потрібно звернутися письмово до відповідного через адміністрацію виправної колонії для підтвердження належності до категорії осіб, визначених пунктом 7 частини.