назад

Юрист Полтавського бюро правової допомоги допоміг громадянину захистити свої права у відносинах із житлово-будівельним кооперативом

До Полтавського бюро правової допомоги звернувся громадянин Х., який скаржився на порушення його прав житлово-будівельним кооперативом, що здійснює обслуговування багатоквартирного будинку, в якому проживає заявник. Зазначив, що на загальних зборах цього кооперативу, які на його думку є незаконними через порушення процедури їх проведення, прийнято ряд рішень, що порушують права мешканців багатоквартирного будинку, у тому числі рішення, що стосуються кошторису, а також внесено зміни до статуту кооперативу, які змінюють процедуру управління кооперативом та полегшують прийняття рішень, що суперечать інтересам його членів.

На надання безоплатної правової допомоги у даній справі уповноважено спеціаліста відділу «Полтавське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Артема Пархоменка. Вивчаючи матеріали справи юрист дійшов висновку, що твердження клієнта є небезпідставними, адже з положень статті 137 Житлового кодексу України вбачається, що житлово-будівельний кооператив діє на основі статуту, прийнятого відповідно до Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу загальними зборами громадян, які вступають до організовуваного кооперативу, і зареєстрованого в установленому порядку.

Статтею 8 Закону України «Про кооперацію» встановлено, що статут кооперативу є правовим документом, що регулює його діяльність. Статут кооперативу, крім іншого, повинен містити відомості про форми участі членів кооперативу в його діяльності; порядок формування, склад і компетенція органів управління та органів контролю кооперативу, а також порядок прийняття ними рішень, у тому числі з питань, рішення з яких приймається одноголосно чи кваліфікованою більшістю голосів членів кооперативу, які беруть участь у загальних зборах.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про кооперацію» вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. Загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених – за наявності не менше двох третин уповноважених. Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі. Рішення загальних зборів членів (зборів уповноважених) кооперативу про прийняття, внесення змін до статуту, вступ до кооперативного об’єднання або вихід з нього та про реорганізацію або ліквідацію кооперативу вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 75 відсотків членів кооперативу, присутніх на загальних зборах кооперативу. З інших питань рішення приймаються простою більшістю голосів членів (уповноважених) кооперативу, присутніх на його загальних зборах. Рішення загальних зборів членів (зборів уповноважених) кооперативу приймаються відповідно до його статуту відкритим або таємним голосуванням.

Згідно статті 385 Цивільного кодексу України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об’єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту. Частина 2 цієї статті ще раз акцентує увагу, що об’єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

Вивчивши чинну на момент проведення загальних зборів редакцію статуту житлово-будівельного кооперативу, встановлено, що загальні збори є повноважними, якщо на них присутні 2/3 членів кооперативу і їх представників.

Іншими словами статут житлово-будівельного кооперативу передбачає кількість співвласників, які повинні бути присутні на загальних зборах співвласників, щоб збори вважалися правомочними (кворум).

Однак, на загальних зборах, що були проведені, була присутня лише третина його членів. Тому, за відсутності кворуму загальні збори не могли бути розпочаті та відповідно не мали права вирішувати питання порядку денного. З цих же підстав нелегітимною слід вважати і лічильну комісію, яка встановила результати голосування, що відбувалося на загальних зборах.

З огляду на це юристом було складено позовну заяву, яку подану на розгляд місцевого суду. Під час судових засідань, що відбувалися за участі сторін, підтримано доводи, викладені у позовній заяві та надано обґрунтовані контраргументи на заперечення відповідача проти позовних вимог.

Саме тому, за результати судового розгляду справи, заслухавши доводи сторін, дослідивши докази та оцінивши їх сукупність, місцевий суд задовольнив позовну заяву у повному обсязі, скасувавши оспорювані рішення загальних зборів. Таким чином, права мешканців багатоквартирного будинку були поновлені.

Отже, у випадку наявності невирішених правових питань, отримати безоплатну правову допомогу має можливість кожен, звернувшись до Полтавського бюро правової допомоги, що розташоване за адресою: місто Полтава, вулиця Міщенка 2, телефон (0532) 50-27-29, де кваліфіковані фахівці бюро охоче нададуть Вам необхідні роз’яснення та допомогу.

Наразі, у  зв’язку із погіршенням ситуації, пов’язаної із поширенням коронавірусної інфекції, з 23 березня  і до закінчення карантину система безоплатної правової допомоги призупиняє особистий прийом громадян та надання адресної правової допомоги.   У цей період система БПД надаватиме правові послуги дистанційно.

Консультацію громадяни можуть отримати зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103  та отримати юридичну консультацію в телефонному режимі.

 Поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінок системи БПД  – сторінка Полтавського місцевого центру з надання БВПД  https://ru-ru.facebook.com/2poltavalegalaid

Правові питання також можна написати на електронну пошту найближчого центру.  Електронна адреса Полтавського місцевого центру з надання БВПД  poltava2.poltava@legalaid.pl.ua

Скористатися  можна також правничою вікіпедією WikiLegalAid  https://wiki.legalaid.gov.ua, яка є довідково-інформаційна платформа правових консультацій «WikiLegalAid» спрямована на підвищення правової свідомості та освіченості населення. Тут Ви можете знайти необхідну інформацію з актуальних правових питань.

Прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid.  Щодня в будь-який час ви матимете під рукою шпаргалку з юридичними консультаціями – від вичерпних текстів до інфографічних матеріалів та коротких відео-консультацій. Консультації максимально адаптовані для людей, які незнайомі з юридичною термінологією  та детально роз’яснюють правові питання, з якими найчастіше стикаються у побуті, на роботі, під час відпочинку чи у сімейних відносинах тощо.  А саме: як себе захистити від домашнього насильства чи булінгу у школі, як захистити свої права як споживача, які права має вагітна жінка на роботі в Україні, як звільнитися і не відпрацьовувати два тижні тощо.

Відтепер отримати відповідь на юридичне запитання можливо в інтерактивному режимі через приватні чати у популярних месенджерах Телеграм https://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер https://legalaid.gov.ua/viber.html    

Нові ресурси системи БПД надають можливість поставити запитання правового характеру та отримати відповідь, які будуть готувати фахівці системи безоплатної правової допомоги. Поставити запитання і отримати відповідь можна тільки у робочий час – з понеділка по четвер з 09.00 до 18.00, у п’ятницю – з 09.00 до 16.45. Можливості чатів будуть поступово вдосконалюватися для того, щоб якісно відповідати на всі запити користувачів.

Щоденно фахівці системи БПД відповідають на сотні юридичних запитань громадян. Правові консультації та роз’яснення надаються за безкоштовним номером 0 800-213-103, у месенджері Фейсбук-сторінки https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/ та Телеграм-чаті https://t.me/ualegalaidchat. Надають також письмові відповіді на листи, надіслані на електронну пошту регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (електронні адреси — на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/ ).