назад

Юристи Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД відвідали Смотрицьку громаду

Фахівці Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги продовжують реалізовувати програму «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України». Валентин Бартиш, Ганна Петрик, Альона Щенсна, Аліна Задорожна та Ігор Кочмарський 5 березня консультували мешканців Смотрицької ОТГ з питань земельного права. 

На базі Смотрицької бібліотеки юристи Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД роз’яснювали порядок приватизації земельної ділянки, порядок укладення та реєстрація договору оренди земельної ділянки та інформували про право на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства.

Водночас Ганна Петрик провела виховну годину для учнів 9-10 класів Смотрицького ліцею ім. Мелетія Смотрицького. З підлітками говорили про  булінг, види та форми цькування, його наслідки.

«Насильство, що відбувається у формі цькування, бойкоту, насмішок, дезінформації, псування особистих речей, фізичної розправи, має назву булінг, від англійського слова bully – хуліган, залякувати»,  – зазначила Ганна Петрик.

Ліцеїсти активно долучалися до обговорення цієї важливої теми.  Підлітки вчилися розмежовувати типові риси учнів, схильних ставати булерами, жертвами або ж агресорами, моделювали різні життєві ситуації та розробляли алгоритм дій задля уникнення агресивної поведінки.

Окремо фахівчиня центру роз’яснила, що таке гендерне насильство та які його прояви в учнівському середовищі.

Цього ж дня з людьми похилого віку та особами з інвалідністю, які мешкають в Смотрицькому будинку-інтернаті, юристи поспілкувалися на тему протидії домашньому насильству. Представники системи БПД розповіли також про право на безоплатну правову допомогу та пояснили, хто має право на первинну і вторинну правову допомогу, які документи слід надати, щоб отримати таку допомогу.

Під час роботи мобільного пункту літнім людям пояснили ряд питань, які найбільше їх непокоять, це, зокрема: порядок оформлення спадщини, перерахунок пенсії, забезпечення санаторно-курортним лікуванням тощо. Консультації громадянам надавали Аліна Задорожна, Альона Щенсна та Ігор Кочмарський.

Насамкінець юристи працювали з працівниками Смотрицької селищної ради. Під час навчання трудовий колектив селищної ради дізнався про різницю між первинною та вторинною правовою допомогою, процедуру отримання різних видів юридичної допомоги, а також про можливості інформаційно-довідкової платформи «WikiLegalAid». Відтак обговорили особливості декларування у 2020 році.