назад

Юристи консультували мешканців сіл Старокостянтинівщини, Теофіпольщини та Красилівщини

Задля розширення доступу громадян до безоплатної правової допомоги на території юрисдикції Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а це Старокостянтинівський, Красилівський та Теофіпольський райони, фахівці місцевого центру та бюро правової допомоги 26 листопада організували мобільні консультаційні пункти.

У Старокостянтинівському районі мобільний консультаційний працював на базі Решнівецької сільської ради. Громадян консультували заступниця директора місцевого центру Марина Цісар і заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Оксана Балясна. Громадяни, які звернулися до юристок, отримала фахові поради щодо оформлення договору дарування нерухомого майна, порядку укладення договору міни земельної ділянки, спадкування за законом тощо.

Фахівчині відвідали також Решнівецький навчально-виховних комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», де розповіли учням 5-8 класів, які права гарантує їм українське законодавство, як можна скористатися цими правами та відстояти їх при потребі. Для кращого засвоєння інформації діти разом із фахівчинею центру виконали кілька практичних вправ. Говорили також на тему протидії насильству в учнівському середовищі.

У Теофіпольському районі виїзний прийом громадян відбувався на базі Ільковецької сільської ради. По фахові консультації до юристів Теофіпольського бюро правової допомоги громадяни зверталися з питань сімейного, житлового, спадкового права та соціального забезпечення. Крім цього, представники бюро мали змогу поспілкуватися з працівниками сільської ради, ознайомити їх з порядком надання безоплатної первинної правової допомоги населенню, поділилися досвідом роботи, детально з’ясувати правові потреби сільського населення. Принагідно юристи провели в селі вуличне інформування.

Того ж дня начальник Красилівського бюро правової допомоги Андрій Заярнюк організував мобільний консультаційний пункт на базі Чернелівського старостинського округу Красилівської міської ОТГ. Сільські жителі отримали правові роз’яснення з питань земельного, сімейного та цивільного права і, звичайно, дізналися про порядок отримання вторинної правової допомоги.

Юрист також завітав до місцевого ліцею, де з учнями 7-го та 9-го класу обговорив теми протидії домашньому насильству та запобігання шкільному цькуванню.

Треба зазначити, що у кожному з населених пунктів, де побували юристи, відбулися зустрічі з трудовими колективами сільських рад, під час яких порушували питання захисту прав жінок, постраждалих від домашнього насильства. Фахівці центру, зокрема, докладно пояснювали, яку юридичну допомогу можуть отримати постраждалі від насильства в центрах та бюро.