назад

Юристи Котелевського бюро правової допомоги допомогли реалізувати право дитини на достатній життєвий рівень

До Котелевського бюро правової допомоги звернулася громадянка С. з питанням стосовно стягнення зі своєї доньки, яка позбавлена батьківських прав, аліментів на утримання неповнолітньої дитини. В квітні 2019 року клієнтці вже надано було правову допомогу в суді адвокатом системи БВПД Світланою Сідько у встановлені опіки над малолітнім внуком.

Позбавлення батьківських прав не позбавляє матері обов’язку щодо сплати аліментів на утримання неповнолітньої дитини, тому в лютому 2020 року наказом директора Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги уповноважено очільницю Котелевського бюро правової допомоги Ольгу Саєнко на надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо стягнення аліментів на користь опікуна.

Фахівчинею бюро встановлено, що з січня 2015 року боржниця відмовляється добровільно надавати матеріальну допомогу на утримання дитини, хоча є працездатною особою, інших малолітніх дітей та непрацездатних осіб на утриманні не має. Заявниця – пенсіонер, яка має низький дохід. Відповідно до довідки виконавчого комітету Котелевської селищної ради Котелевського району Полтавської області дитина проживає разом з опікуном та перебуває на її утриманні.

Відповідно до статей 180, 181 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. У разі ухилення від цього обов’язку кошти на утримання стягуються в судовому порядку.

Відповідно до частини 5 статті 183 Сімейного кодексу України той із батьків або інших законних представників дитини, разом із яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї четвертої, на двох дітей – однієї третьої, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

Відповідно до судового наказу Котелевського районного суду Полтавської області заявлені вимоги громадянки С. задоволено повністю, а саме: стягнуто аліменти в розмірі ¼ частки заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, щомісячно до досягнення дитиною повноліття.

Нагадуємо, що скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Котелевського бюро правової допомоги за адресою: селище Котельва, вулиця Полтавський шлях, 235, тел. (05350) 22-9-12.