назад

Юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД інформують про відповідальність за спалювання сухої рослинності

Із настанням весни громадяни активно наводять лад на своїх присадибних ділянках: садках, городах, при цьому спалюючи суху рослинність і забуваючи про заборону вчиняти дані дії. А вони можуть нести загрозу прилеглим до території будівлям чи лісосмугам, тваринам та птахам, а також наражати на небезпеку учасників дорожнього руху. Тож, 6 квітня черговий випуск на радіо фахівчині Охтирського місцевого центру з надання БВПД Марини Гаранжі стосувався відповідальності за спалювання стерні, знищення/пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим способом.

Правниця звернула увагу, що спалювання сухостою шкідливо впливає на здоров’я людини, зокрема токсини, які виділяються під час згорання, провокують хвороби дихальної системи.

«Несанкціоноване спалення листя та сміття врегульовується ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за яким передбачається накладення штрафу від 340 – 1360 грн., а для посадових осіб та суб’єктів підприємницької діяльності ця сума становить 850 – 1700 грн»,

-наголосила Марина Гаранжа.

Такі стягнення є можливими у разі складання адміністративного протоколу на порушника. А також за пошкодження лісових масивів та завданої шкоди міра покарання передбачається вже Кримінальним кодексом України, а саме: штрафом від 5100 – 8500 грн або обмеження волі від 2-5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Далі формат програми перейшов у запитання-відповідь, де слухачі дзвонили під час ефіру та одержали роз’яснення щодо питань: хто повинен прибирати зрізані гілки з дерев, що ростуть біля двору; яке покарання призначається особам, які порушують карантин; чи можуть перевіряти документи на блокпостах працівники поліції.

Наприкінці слухачів закликали берегти природу та вживати заходів щодо запобіганню виникненню пожеж.

Фото з мережі Інтернет