назад

Юристи системи надання безоплатної правової допомоги вкотре відстояли право на пенсію на пільгових умовах

Клієнт, отримавши відмову від пенсійного фонду України, звернувся до Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та отримав кваліфіковану правову допомогу

Наш клієнт внутрішньо переміщена особа, пенсіонер. Під час трудової діяльності 7 років займався приватною підприємницькою діяльністю. Маючи страховий стаж більш 30 років, звернувся до Маріупольського об’єднаного управління пенсійного фонду України про призначення пенсії з віком на пільгових умовах. Але отримав відмову від пенсійного фонду з тих підстав що до стажу не враховано періоди навчання в інституті з 01 вересня 1983 року по 31 липня 1987 року у зв`язку з тим, що час навчання перетинається з періодом роботи та навчальний заклад знаходиться на території непідконтрольній українській владі Донецької області, що виключає можливість витребувати довідку про навчання. Також не враховано період роботи з 04 вересня 1984 року по 29 грудня 1984 року, мотивуючи що запис в трудовій книжці про прийом на роботу зроблено з виправленням дати. До стажу не враховано й період 01 серпня 1996 року – 31 грудня 2003 року за період ведення підприємницької діяльності. За рішенням пенсійного фонду загальний стаж складає 22 роки 11 місяців 06 днів, що не є достатнім для призначення пенсії за віком.

Чоловік не погодившись з рішенням пенсійного фонду, звернувся до Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Ознайомившись з документами, фахівці дійшли висновку що рішення пенсійного фонду є протиправними та потребують їх оскарження в судовому порядку.

Наказом Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги від 18.06.2019 №1340 було уповноважено начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги – Афоніну Вікторію.

Фахівчиня підготувала позов до Донецького окружного адміністративного суду з обґрунтуванням що до звернення про призначення пенсії за віком на пільгових умовах чоловік надав довідку про період навчання на денній формі з 01.09.1983 по 30.06.1987 року та довідку про знаходження на загальній та спрощеній системі оподаткування за період здійснення приватної підприємницької діяльності та довідку з підприємства, яке розташоване на непідконтрольній українській владі території і не перереєструвалося на території України. Оскільки чоловік набув трудовий стаж у період коли населені пункти, на території яких підприємства здійснювали господарську діяльність перебували під контролем Української влади та діяли згідно українського законодавства – всі первинні документи, які сформовані до проведення антитерористичної операції не можуть піддаватись сумніву та позбавляти особи права на отримання пенсії, що обчислена із заробітку, який особа отримувала на законних підставах.

Суд проаналізувавши всі матеріали справи та надані докази дійшов висновку що неможливість пенсійного фонду здійснити перевірку спірного періоду що стало підставою для відмови для призначення пенсії чоловіку не спростовує наявність у чоловіка стажу, який дає йому право на пенсію за віком. Тим паче чоловік має оформлену трудову книжку в якій міститься запис про відповідний трудовий стаж з відомостями, які відповідають вимогам законодавства на підтвердження права на пенсію відповідно до статті 26 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також спірний період підтверджується свідоцтвом про реєстрацію фізичної особи підприємця.

Керуючись статями 2-15, 19-21, 72-79, 90, 94, 122, 123, 132, 159-161, 164, 192-194, 224-228, 241-247, 255, 253-263, 293-295 КАС України визнав протиправним та скасував рішення Маріупольського об`єднаного управління пенсійного фонду України Донецької області про відмову у призначенні пенсії за віком та зобов’язав повторно розглянути заяву чоловіка про призначення пенсії на пільгових умовах.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями звертайтесь до центрів з надання безоплатної правової допомоги.
Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).