назад
07.01.13

З 1 січня 2013 року в Україні розпочала функціонувати система безоплатної правової допомоги

Відповідно до положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та нового Кримінального процесуального кодексу з 00 годин 1 січня 2013 року розпочато надання безоплатної правової допомоги особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт, які затримані за підозрою у вчиненні злочину чи до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою.

Також своє право на безоплатну правову допомогу можуть реалізувати особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.

Надання зазначеної безоплатної правової допомоги забезпечують адвокати з числа 2545 відібраних за конкурсною процедурою та включених у відповідні реєстри адвокатів.

Протягом перших п’яти діб цього року на всій території України (окрім Полтавської, Рівненської та Тернопільської областей) 130 адвокатів були залучені до надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим особам, що підозрюються у скоєнні злочину ; 76 адвокатів були залучені до надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим в адміністративному порядку у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Чернігівській областях, містах Києві та Севастополі.

Також 48 адвокатів отримали доручення для здійснення захисту за призначенням у кримінальних провадженнях.

Окрім того, адвокатам видано 21 доручення про залучення до окремих процесуальних дій.

Взаємодію правоохоронних та судових органів з адвокатами забезпечують 27 центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, утворених в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, координація яких покладена на Координаційний центр з надання правової допомоги. Для прямого зв’язку з центрами адвокатів та суб’єктів інформування (а це у першу чергу особи, уповноважені здійснювати затримання) запроваджено 27 локальних телефонних ліній. Інформація про випадки затримання осіб чи постанови та ухвали про залучення захисника за призначенням також приймається засобами електронної пошти та факсимільного зв’язку.

Відповідні контактні дані мають усі суб’єкти інформування, їх розміщено на сайтах Міністерства юстиції, Координаційного центру, головних управлінь юстиції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі. Задля оперативного прийняття інформації про випадки затримання осіб забезпечено цілодобове чергування операторів у Координаційному центрі з надання правової допомоги та центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Слід звернути увагу, що відповідно до вимог законодавства повідомлення про затримання приймаються лише від службових осіб органів, уповноважених здійснювати адміністративне затримання або затримання згідно з дорученнями правоохоронних органів, або органів досудового розслідування.

Центри не уповноважені розглядати повідомлення про затримання, що надходять від громадян, так само як і безпосередньо надавати безоплатну правову допомогу чи призначати адвокатів для надання такої допомоги у випадках, які не передбачені законодавством.