назад

З дітьми про кіднепінг: юристка системи БПД розповіла, як уберегти себе від викрадення

Кіднепінг – це викрадення людей (найчастіше – дітей) з метою шантажу та отримання викупу. За останні кілька років, на жаль, воно стало поширеним явищем.

За даними ювенальної превенції Національної поліції України в Україні, щорічно зникають близько 14 тис. дітей. Але, в 97% випадків їх знаходять в першу ж добу.
З метою підвищення правової обізнаності та поінформованості дітей про те, як себе поводити з незнайомцями, та зменшення кількості випадків кіднепінгу, юристка Третього одеського бюро правової допомоги Тетяна Дімова провела правопросвітницький захід для учнів 7 класу Одеської загальноосвітньої школи № 22 на тему: «Як захиститися від кіднепінгу».

Під час заходу учасники дітям розповіли про основні мотиви викрадення дітей, як уберегти себе від кіднепінгу (поради та алгоритм дій). Діти дізналися, що вони мають право на безоплатну правову допомогу від держави.

Основну увагу дітей юристка звернула на питання, як себе поводити при входу в під’їзд, ліфт, на ігрових майданчих та у випадках, коли поряд відсутні дорослі.

Поради, які отримали діти:

  • уникати будь-які розмови з незнайомими людьми. Не можна відповідати незнайомцям, які кличуть дітей по допомогу. Дорослі не просять її в дітей;
  • повідомляти батьків про будь-які підозрілі випадки спілкування з незнайомою людиною;
  • не приймати від незнайомих людей подарунків;
  • знати прізвище, ім’я, по батькові своїх батьків та номер телефону;
  • неможливо відрізнити «хорошу» людину від «поганої» ззовні. Зловмисником може виявитися й юна дівчина;
  • треба розповідати батькам, якщо дитині хтось погрожує або шантажує;
  • якщо дитина загубилася або хтось намагається її викрасти, треба голосно кричати;
  • треба попередити дорослих, якщо дитину несподівано забирає зі школи хтось інший;
  • пам’ятати правила безпеки в Інтернеті: не опубліковувати свої фото та контактні дані та не відповідати на сумнівні повідомлення.

Наприкінці заходу діти переглянули відеоролик «Соціальний експеримент з викраденням дітей» та відеоролик «Як захистити дитину від кіднепінгу», а також отримали буклети про систему безоплатної правової допомоги.

Аналізуючи судову практику, можна дійти до висновку, що викрадення дітей відбуваються із наступних мотивів: задоволення статевої пристрасті (стаття 135 КК України), незаконне збагачення (стаття 147 КК України), порушення встановленого законом порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини (стаття 143 КК України), насильницьке донорство (стаття 144 КК України).

В Україні діє відповідальність за викрадення людини. Частина 1 статті 146 Кримінального кодексу передбачає обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк за незаконне позбавлення волі чи викрадення людини. Ті самі діяння, вчинені щодо дитини до 14 років, карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк» – зазначила юристка.

Куди звертатись за допомогою?

  • 0 800 213 103 – гаряча лінія системи безоплатної правової допомоги;
  • 102 – Національна поліція України;
  • 116 000 – гаряча лінія «Служби розшуку дітей».