назад

З громадами Волині – про відновне правосуддя для неповнолітніх

Із 2020 року на базі системи безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні триває реалізація пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» (так зване «відновне правосуддя»). Це новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку неповнолітніх та вчинення ними злочинів. Це можливість дати шанс дітям, які допустилися помилки у житті, стати на шлях виправлення, переосмислити свій вчинок та змінити своє життя у кращу сторону.

Учасники виїзного круглого столу «Відновне правосуддя для неповнолітніх: співпраця суб`єктів взаємодії», який відбувся 17 вересня 2021 року на базі Володимир-Волинської районної державної адміністрації  за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області та сприяння Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, обговорили важливі питання співпраці та взаємодії з метою ефективної реалізації у Волинській області пілотного проєкту.

Серед присутніх – представники місцевої влади, прокуратури, поліції, пробації, центрів соціальних служб, служб у справах дітей територіальних громад, психологи навчальних закладів та адвокат-посередник.

 

Директор Регіонального центру Наталія Смолярчук на початку зустрічі презентувала присутнім концепцію механізму відновного правосуддя для неповнолітніх, наголосивши на соціальній значимості проєкту, мета якого – максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та ресоціалізація їх у суспільне життя.

Вагому роль у реалізації можливості розв’язання конфлікту відіграє медіатор – нейтральна стосовно сторін конфлікту третя сторона (спеціально підготовлений посередник), яка сприяє досягненню сторонами взаємоприйнятної згоди розв’язати цей спір, зосереджуючись при цьому на інтересах сторін, а не на правових позиціях або конкретних нормах кримінального права.

Відтак, адвокат Людмила Герасимчук, залучена до реалізації проєкту у Володимир-Волинському районі, поділилася практичним досвідом проведення процедури медіації:

Важливою функцією медіатора є донести до сторін конфлікту можливість його врегулювання за рамками кримінального правосуддя. Я, як медіатор, отримую задоволення, коли сторони дійсно досягають примирення, винна особа приносить щирі вибачення потерпілому, в добровільному порядку відшкодовується шкода, що в повній мірі задовольняє потерпілу сторону, а молода людина, яка оступилася в житті, залишається повноцінним членом суспільства».

Присутні, обговоривши проблемні питання, які виникають під час реалізації Програми відновлення, запропонували шляхи їх вирішення.

Спільні напрямки дій та проведення необхідних заходів у Володимир-Волинському районі, спрямованих на розвиток особистості неповнолітніх , визначені в укладеному Меморандумі про співпрацю між Регіональним центром та Володимир-Волинською районною державною адміністрацією.

Нагадаємо, що «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» застосовується за чотирьох умов:

  1.  Є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.
  2.  Неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин.
  3.  Неповнолітній визнає факт вчинення ним кримінального правопорушення.
  4. І неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у Програмі.